Na Dunaju znova o iranskem jedrskem programu

Iz Teherana so pred srečanjem sporočili, da tokrat dogovora še ni pričakovati.

Objavljeno
18. marec 2014 13.49
AUSTRIA-IRAN-NUCLEAR-POLITICS-TALKS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Dunaj − V avstrijskem glavnem mestu so se na novem krogu pogovorov o iranskem jedrskem programu sestali predstavniki Teherana in mednarodne šesterice pogajalk. Iransko delegacijo vodi zunanji minister Džavad Zarif, nasprotno stran, ki jo sestavljajo Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Britanija, Francija in Nemčija, pa visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton.

Strani upata, da bosta do julija dosegli dogovor, ki bo v zameno za omilitev sankcij − te močno utesnjujejo iransko gospodarstvo − omejil iranske jedrske aktivnosti. Iran sicer že vseskozi zavrača obtožbe Zahoda in Izraela, da poskuša pod krinko civilnega jedrskega programa ustvariti orožje, in trdi, da je njegov jedrski program miroljubne narave.

Pogajalci so novembra sklenili začasni dogovor, v okviru katerega je Zahod odpravil nekatere sankcije proti Iranu, ta pa je v zameno omejil svoj jedrski program. Začasni dogovor je začel veljati 20. januarja, aktualen pa bo šest mesecev, torej do julija. Po pisanju mreže Al Džazira je bil oblikovan z namenom, da pogajalcem pridobi čas, v okviru katerega bi imeli možnost skleniti trdnejši dogovor.

Vodja iranske delegacije je pred današnjimi pogajanji izrazil pričakovanje, da bodo zahtevnejša kot doslej, iz Teherana pa so sporočili, da tokrat dogovora še ni pričakovati.