Na Hrvaškem aretirali 25 domnevni trgovcev z ljudmi

Osumljeni so turške in kosovske državljane tudi prek Slovenije tihotapili v Italijo.

Objavljeno
15. maj 2013 22.08
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Na Hrvaškem so včeraj aretirali 25 ljudi, domnevno vpletenih v trgovino z ljudmi, predvsem turških in kosovskih državljanov, ki so jih tihotapili v Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Policija je zbrala dokaze, da so osumljenci od začetka leta pretihotapili skupno 133 emigrantov,« je novinarjem povedal predstavnik policije Dean Savić. Kot je pojasnil, so osumljence aretirali v Zagrebu, Osijeku in Splitu. Osumljeni so, da so organizirali prevoz emigrantov, ki so za cenejšo pot prek Zagreba in Slovenije v Italijo odšteli 1000 evrov, za dražjo pot prek Splita in Istre v Italijo pa 1200 evrov.

Kot poroča hrvaški časnik Jutarnji list, so domnevni tihotapci stari znanci policije, ki so bili že pred tem osumljeni enakih kaznivih dejanj. Policija jim je med preiskavo zasegla več mobilnih telefonov in spominskih kartic, orožje, denar, pa tudi dokumentacijo.

Jutarnji list še piše, da so v povezavi s primerom več aretacij opravili tudi v Srbiji in BiH. V BiH so policisti aretirali 11 ljudi, v Srbiji pa dva človeka. Osem ljudi še iščejo.