Na Hrvaškem žled, v Italiji poplave in zameti

Ceste v Gorskem kotarju so vkovane v led. V Italiji nove preglavice povzročata tako deževje kot sneženje.

Objavljeno
04. februar 2014 08.26
Posodobljeno
04. februar 2014 08.33
ITALY-WEATHER
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Tako kot vreme preglavice še vedno povzroča pri nas, se s težavami spoprijemajo tudi v sosednjih državah.

Ceste v Gorskem Kotarju so po poročanju hrvaške televizije HRT vkovane v led, pod težo žleda pa se lomijo drevesa in marsikje ovirajo vožnjo. Več tisoč gospodinjstev je še vedno brez elektrike, ponekod ni vode, prekinjene pa so tudi komunikacijske povezave. Tako kot pri nas si tudi na Hrvaškem pomagajo z agregati, ki pa so v trgovskih centrih večinoma že pošli.

V Italiji nove preglavice povzročata tako obilno deževje, zaradi katerega je zadnji konec tedna na jugu države umrlo šest ljudi, kot sneženje. V regiji Lacij v osrednjem delu države so izdali opozorilo pred poplavami in zemeljskimi plazovi. Po navedbah tiskovne agencije Ansa se reka Tibera v prestolnici bliža bregovom. S črpalkami  poskušajo preprečiti, da bi poplavilo rimsko letališče Fiumicino.

Italijanska civilna zaščita je za regije Furlanija, Emilija in Benečija na severu države izdala rdeče opozorilo. V regiji Furlanija - Julijska krajina je obilno sneženje povzročilo izpade elektrike, zaprte so številne šole. Zaradi snega so zaprte tudi številne ceste v bližini smučarskega letovišča Cortina. Obilno sneženje v Alpah in deževje drugod po državi napovedujejo še ves teden.

V mestu Špital na avstrijskem Koroškem, kjer je v zadnjih dneh padlo več kot meter snega, so morali po navedbah agencije APA iz ene od šol evakuirati 200 učencev, potem ko se je zaradi teže snega začela udirati streha. Poškodovanih ni bilo. Cestni promet marsikje na območju še vedno ovirajo podrta drevesa in nevarnost snežnih plazov, čeprav je tovrstnih težav manj kot zadnje dni. Pristojnim službam je uspelo sinoči znova vzpostaviti železniško povezavo z Italijo, medtem ko potnike v Slovenijo še vedno vozijo z avtobusi.