Na Japonskem kmalu brez delujočih jedrskih reaktorjev

Od 54 japonskih jedrskih reaktorjev jih je aktivnih le pet, a jih bodo predvidoma maja zaustavili.

Objavljeno
19. januar 2012 11.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tokio - Po besedah japonskega ministra za industrijo Jukio Edano Japonska spričo nasprotovanja prebivalstva in lokalnih oblasti, da bi znova zagnali več zaustavljenih jedrskih reaktorjev, že letos poleti morda ne bo imela nobenega delujočega reaktorja.

Edano je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal, da ne more napovedati, kdaj bodo zagnali ustavljene reaktorje, zato bi morali čim prej poskrbeti za nadomestne vire, če v prihodnjih mesecih, zlasti ob vrhuncu porabe poleti, ne bo delovala nobena nuklearka.

Od 54 japonskih jedrskih reaktorjev jih je aktivnih le pet, vendar naj bi jih maja zaustavili in ni jasno, kdaj jih bodo ponovno zagnali.

Zagon reaktorjev je odvisen od izvedbe varnostnih preizkusov, s katerimi naj bi v prvi vrsti preverili odpornost reaktorjev na naravne nesreče, kakršna sta bila potres in cunami 11. marca lani. Soglasje morajo dati tudi lokalne oblasti.

Energetska podjetja medtem prebivalstvo pozivajo k zmanjšanju porabe elektrike, da bi zagotovila dovolj elektrike, pa so bila prisiljena zagnati termoelektrarne.

»Zelo težko bomo shajali brez jedrske energije,« je po pisanju STA še dejal minister Edano, kljub temu pa je priznal, da varnostnih preizkusov ni mogoče pospešiti.

Japonska je močno odvisna od jedrske energije, vendar so se po lanski nesreči v Fukušimi, najhujši po katastrofi v Černobilu, ki je bila posledica potresa in cunamija, pojavili številni pomisleki glede varnosti japonskih nukleark. Celotna država je namreč potresno zelo ogrožena.