Na jugu Evrope še naprej pustošijo požari

Vročinski val je na Cipru terjal prvo žrtev. Zaradi vročinske kapi je umrla 65-letna ženska.

čet, 19.07.2012, 13:20; spremenjen: 18:53

Rim - Večdnevni vročinski val na Cipru, kjer so se temperature povzpele tudi do 42 stopinj Celzija, je terjal prvo smrtno žrtev. Po podatkih oblasti je umrla starejša ženska. Drugod na jugu Evrope medtem pustošijo požari, med drugim na španski Mallorci in portugalski Madeiri, v Atenah pa so se zaradi ognjenih zubljev odločili evakuirat nek otroški tabor.

Iz splošne bolnišnice v ciprski Nikoziji so sporočili, da je zaradi vročinske kapi umrla 65-letna ženska, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V južni Evropi še naprej pustošijo požari

Na jugu Italije se gasilna letala in gasilci nepretrgoma bojujejo z več deset požari. Na španskem otoku Tenerife je ogenj doslej uničil območje v velikosti 1000 hektarjev. Grški gasilci pa imajo težave zaradi varčevalnih ukrepov.

Na jugu Italije pri gašenju požarov sodeluje 16 gasilnih letal in helikopterjev. V vasi San Mauro Castelverde blizu Palerma je danes gorelo celo pokopališče. Okrog vasi so požigalci namreč na več deset mestih zanetili ogenj. Gasilcem je v sredo v srednji in južni Italiji uspelo obvladati 12 požarov od 28. Med drugim so omejili požar v bližini kraja Taranta, pred katerim je zbežalo okrog sto ljudi, piše STA.

Na kanarskem otoku Tenerife gozdni požari pustošijo od nedelje in so po podatkih pristojnih oblasti uničili že 1000 hektarjev površine. Zaradi ognjenih zubljev je ogroženih približno 5200 hektarjev ozemlja. Kljub temu se po besedah vladnega zastopnika za gospodarstvo, finance in varnost Javierja Gonzaleza Ortiza razmere izboljšujejo, saj trenutno pustošijo samo še trije aktivni požari.

Grški gasilci pa so danes sporočili, da je polovica njihovih letal zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje ostala na tleh, kar otežuje gašenje dveh obsežnih in več deset manjših požarov.

Grška vlada je že v začetku tedna opozorila, da so strogi varčevalni ukrepi prizadeli gasilce, in je za pomoč že zaprosila civilni varnostni mehanizem Evropske unije.

Na jugu Grčije in na otoku Kreta, kjer pustošijo najhujši izmed 75 od srede zabeleženih požarov, so morali evakuirati najmanj šest vasi, še piše STA.

Povezane novice

Jug Evrope se še vedno duši v dimu številnih požarov
17. julij ob 13:31
O požarih med drugimi poročajo z juga Italije in Kanarskih otokov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se