Na jugu Evrope še naprej pustošijo požari

Vročinski val je na Cipru terjal prvo žrtev. Zaradi vročinske kapi je umrla 65-letna ženska.

Objavljeno
19. julij 2012 15.18
Spain Island FIre
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Rim - Večdnevni vročinski val na Cipru, kjer so se temperature povzpele tudi do 42 stopinj Celzija, je terjal prvo smrtno žrtev. Po podatkih oblasti je umrla starejša ženska. Drugod na jugu Evrope medtem pustošijo požari, med drugim na španski Mallorci in portugalski Madeiri, v Atenah pa so se zaradi ognjenih zubljev odločili evakuirat nek otroški tabor.

Iz splošne bolnišnice v ciprski Nikoziji so sporočili, da je zaradi vročinske kapi umrla 65-letna ženska, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V južni Evropi še naprej pustošijo požari

Na jugu Italije se gasilna letala in gasilci nepretrgoma bojujejo z več deset požari. Na španskem otoku Tenerife je ogenj doslej uničil območje v velikosti 1000 hektarjev. Grški gasilci pa imajo težave zaradi varčevalnih ukrepov.

Na jugu Italije pri gašenju požarov sodeluje 16 gasilnih letal in helikopterjev. V vasi San Mauro Castelverde blizu Palerma je danes gorelo celo pokopališče. Okrog vasi so požigalci namreč na več deset mestih zanetili ogenj. Gasilcem je v sredo v srednji in južni Italiji uspelo obvladati 12 požarov od 28. Med drugim so omejili požar v bližini kraja Taranta, pred katerim je zbežalo okrog sto ljudi, piše STA.

Na kanarskem otoku Tenerife gozdni požari pustošijo od nedelje in so po podatkih pristojnih oblasti uničili že 1000 hektarjev površine. Zaradi ognjenih zubljev je ogroženih približno 5200 hektarjev ozemlja. Kljub temu se po besedah vladnega zastopnika za gospodarstvo, finance in varnost Javierja Gonzaleza Ortiza razmere izboljšujejo, saj trenutno pustošijo samo še trije aktivni požari.

Grški gasilci pa so danes sporočili, da je polovica njihovih letal zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje ostala na tleh, kar otežuje gašenje dveh obsežnih in več deset manjših požarov.

Grška vlada je že v začetku tedna opozorila, da so strogi varčevalni ukrepi prizadeli gasilce, in je za pomoč že zaprosila civilni varnostni mehanizem Evropske unije.

Na jugu Grčije in na otoku Kreta, kjer pustošijo najhujši izmed 75 od srede zabeleženih požarov, so morali evakuirati najmanj šest vasi, še piše STA.