Na kairskem trgu Tahrir vsaj 600 ranjenih, eden mrtev

V spopadih med policijo in protestniki je izgubil življenje 23-letnik. V bolnišnici je umrl zaradi strelne rane.

Objavljeno
19. november 2011 15.06
Posodobljeno
19. november 2011 15.20
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, ki je postal simbol arabske vstaje, je danes znova zavrelo. Tam je namreč potekal protest vseh tistih, ki so bili med arabsko vstajo letos spomladi ranjeni, pridružili pa so se jim tudi svojci ubitih. Od prehodne vlade so zahtevali, da pospeši sodne postopke zoper policiste, ki so domnevno sodelovali v nasilnem obračunavanju s protestniki med 18-dnevno ljudsko vstajo.

Svoje nezadovoljstvo z vojaško vlado, ki jo vodi Husein Tantavi, so izražali z vzkliki »Dol s Tantavijem«. Miren protest se je sprevrgel v nasilje, ko so policisti poskušali razgnati več sto protestnikov, a so jim ti načrte prestregli z metanjem kamenja. Policisti pa so se nato na »kameno točo« odzvali z gumijastimi naboji. 

Kot so sporočili iz egiptovskega ministrstva za zdravje, je bilo doslej ranjenih vsaj 600 ljudi, ena oseba pa je izgubila življenje. »Nikoli več nas ne bodo prestrašili, pa naj na nas streljajo, kolikor jim je volja« je povedal Nasma Abdel Azim, eden od protestnikov.

Pozivi k umiku vojaške vlade vse glasnejši

Nasilja nad protestniki je med drugimi obtožen tudi nekdanji predsednik Hosni Mubarak in takratni notranji minister. Ta sta po trditvah tožilstva ukazala nasilno zatrtje protestov, med katerimi je življenje izgubilo 850 ljudi.

Egiptovska prestolnica se sicer tudi po padcu režima ni umirila. Na osrednjem trgu še vedno potekajo številni protesti, večina med njimi pa je uperjena zoper začasno vojaško vlado. Včeraj so na pobudo predvsem islamskih skupin trg preplavili protestniki, ki so nasprotovali predlogu nove egiptovske ustave. Vojaški svet je namreč vanjo vključil člen, ki bi prepovedoval krčenje vojaškega proračuna. Čeprav so pozivi k oblikovanju nove civilne vladi vedno pogostejši, pa vojaški svet še vedno ni razpisal predsedniških volitev, na katerih naj bi vojska oblast predala v civilne roke.

Parlamentarne volitve bodo v državi potekale 28. novembra.