Na kairskih ulicah le še najbolj vztrajni

Pozivu Muslimanskih bratov k protestom se je danes odzvalo nekaj tisoč ljudi, manj kot pretekle tedne.

Objavljeno
23. avgust 2013 14.39
TOPSHOTS-EGYPT-POLITICS-UNREST-MUBARAK
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Kairo − Na ulice Kaira se je danes zgrnila manjša, nekaj tisoč glava množica, ki je protestirala proti vojaškemu udaru in zahtevala vrnitev odstavljenega predsednika Mohameda Morsija. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je današnji odziv na pozive k množičnim protestom, ki se jih je v preteklih dneh in tednih udeleževalo na sto tisoče privržencev Muslimanskih bratov, pokazal, koliko moči za mobilizacijo množic je sploh še ostalo gibanju, katerega vrste je močno zredčilo vladno obračunavanje.

Egiptovska vlada, ki je pred dobrim tednom krvavo obračunala s protestniki in nasilno očistila ulice, je namreč v zadnjih dneh aretirala več kot 2000 pripadnikov Muslimanskih bratov in s tem močno zamajal strukturo organizacije.

Po navedbah neidentificiranega člana Muslimanskih bratov je organizacija povsem prekinila s telefonsko komunikacijo, saj se večina pripadnikov gibanja skriva. »Nič več ne dobivamo navodil in pravzaprav ne vemo, kako naj ravnamo. Večina naših voditeljev je pridržanih,« je dejal. Med njimi sta tudi vrhovni voditelj gibanja Mohamed Badie, pa tudi na začetku julija odstavljeni predsednik Mohamed Morsi.

Danes se je tako na kairskih ulicah zbralo okoli 7000 protestnikov, ki so odstavitvi Morsija nasprotovali mirno. »Na notranjem ministrstvu so brutalneži,« je vzklikala množica. »Protestov sem se udeležil zato, da oživimo revolucijo 25. januar. Obdobje Hosnija Mubaraka se je vrnilo, še slabše in močnejše kot kadarkoli prej,« je povedal 24-letni protestnik, ki se je udeležil protesta pred mošejo Istekama v Gizi.

Bolj napeto pa je bilo v mestu Tana ob delti Nila, kjer je policija v spopade med privrženci in nasprotniki Muslimanskih bratov posegla s solzivcem. Ubita je bila ena oseba, 15 Morsijevih privržencev so aretirali.