Na Kosovu aretirali vodjo balkanskega kriminalnega imperija

Za Naserjem Keljmendijem je BiH razpisala mednarodno tiralico, nahaja pa se tudi na črnem seznamu State Departmenta.

Objavljeno
06. maj 2013 16.40
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Priština − V Prištini so sinoči aretirali enega od najbolj zloglasnih mafijskih šefov v Evropi − Naserja Keljmendija, za katerim je Bosna in Hercegovina septembra lani razpisala mednarodno tiralico, nahaja pa se tudi na črnem seznamu ameriškega State Departmenta.

Kot je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug pojasnila tiskovna predstavnica kosovske policije Baki Kelani, so poleg Keljmendija aretirali še eno osebo, ki mu je nudila pomoč.

Na aretacijo se je že odzval varnostni minister BiH Fahrudin Radončić, ki je dejal, da morajo Keljmendija izročiti njim. Na zahtevo tožilstva BiH je tamkajšnje sodišče septembra lani v okviru operacije Lutka, katere cilj je razbitje kriminalnih skupin, osumljenih za najhujša kazniva dejanja organiziranega kriminala v državi, namreč razpisalo mednarodno tiralico. Keljmendi je osumljen za umor Ramiza Delalića Ćele, trgovino z drogami in druga kazniva dejanja.

Po informacijah Mednarodne organizacije kriminalistične policije Interpol je Keljmendijeva kriminalna organizacija ena od najmočnejši ne le v BiH, ampak v celotni regiji. Vpletena je v tihotapljenje drog in cigaret ter pranje denarja. Po njihovih informacija ima omenjena združba svoje lovke razpete na Kosovu, v Črni Gori, Makedoniji, Srbiji, Hrvaški, Nemčiji in ZDA.

Tudi po informacijah ameriške obveščevalne agencije Cia je Keljmendijeva organizacija ena od najmočnejših kriminalnih združb na Balkanu.