Na Kosovu je spet spregovorilo orožje

Poskus prevzema nadzora nad mejnima prehodoma na severu Kosova 
je terjal prve ranjence.

Objavljeno
26. julij 2011 20.04
Posodobljeno
26. julij 2011 20.04
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd – Kosovska oblast v Prištini si prizadeva vse od leta 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost, ki je Srbija ne priznava, vzpostaviti nadzor na svojem celotnem ozemlju, vendar so vsi njeni poskusi na severu Kosova naleteli na neuspeh. V tej funkciji je tudi akcija posebnih policijskih enot, ki so v sinoči skušale prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Brnjak in Jarinje. Priština je pojasnila, da je policijska akcija potekala brez sodelovanja z Eulexom, medtem ko v EU zagotavljajo, da akcije ne podpirajo. Zaradi zaostrovanja razmer na severu Kosova je srbska oblast stopila v stik z mednarodnimi organizacijami, srbska opozicija pa zahteva odločne ukrepe.

Posebne enote kosovske policije so v ponedeljek zvečer zasedle mejni prehod Brnjak pri kraju Zubin Potok na severozahodu Kosova, pri mejnem prehodu Jarinje pri Leposaviću pa so jim to preprečile blokade prometnih poti, ki so jih pripravili tamkajšnji Srbi. Posebne enote kosovske policije so se v skladu z dogovorom med Beogradom, Prištino in Kforjem umaknile iz Leposavića. V Kosovski Mitrovici so enote Kforja in Eulexa blokirale most, ki ločuje mesto, kjer so sinoči odjeknili posamezni streli, na srbski in kosovski del. V kraju Zubin Potok je prišlo do streljanja med policisti in meščani. Strelski incident se je zgodil, ko so se pripadniki kosovske policije umikali z mejnega prehoda Brnjak, kot poročajo srbski in kosovski mediji, pa so bili ranjeni trije Srbi in več policistov.

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je pojasnil, da je bila naloga posebnih policijskih enot prevzem nadzora nad mejnima prehodoma Brnjak in Jarinje, ki so jih doslej nadzirali pripadniki Eulexa. Rexhepi je še sporočil, da je bilo ob poskusu prevzema nadzora nad mejnima prehodoma na severu Kosova ranjenih pet pripadnikov posebnih enot kosovske policije. Po njegovih besedah so bile kosovske sile prisiljene posredovati, ker Eulex ni uspel uveljaviti embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki so ga kosovske oblasti uvedle minuli teden. Kot je pojasnil minister, je okoli 40 policistov prevzelo nadzor nad mejnim prehodom Brnjak, na drugem prehodu Jarinje pa so se razmere zapletle, ker je lokalno srbsko prebivalstvo blokiralo dostop. Rexhepi je potrdil, da je policijska akcija potekala brez sodelovanja z Eulexom, ki ni želel sodelovati, sklenil pa je z obljubo, da policija kljub napetim razmeram ne bo ogrozila življenj državljanov.

Nezadovoljstvo EU

Posebni odposlanec EU na Kosovu Fernando Gentilini je izrekel kritike na račun posebnih enot kosovske policije, ki so poskušale prevzeli nadzor nad mejnima prehodoma na severu Kosova brez posveta z mednarodno skupnostjo, česar EU ne podpira. Da EU ne odobrava operacije kosovske policije, je sporočila tudi tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton. Maja Kocijančić je dodala, da je edini način za rešitev nastale situacije dialog, Gentilini pa je menil, da je zdaj pomembno, da se razmere umirijo in se vzpostavi prejšnje stanje, pri čemer je EU pripravljena sodelovati s kosovskimi oblastmi.

Srbski predsednik Boris Tadić, premier Mirko Cvetković in minister za Kosovo Goran Bogdanović so kontaktirali EU, ZN in južno krilo Nata, ki je pristojno za Kfor, ter druge mednarodne organe. Beograd zahteva vrnitev na prejšnje stanje, Bogdanović in vodja srbskih pogajalcev za Kosovo Borislav Stefanović pa sta se sestala z Natovim poveljnikom Erhardom Bühlerjem in zahtevala, naj poskrbi za umik kosovskih sil. Bühler se je sestal s kosovskim premierom Hashimom Thaqijem, tiskovni predstavnik zavezništva Hans Dieter Wichter pa je zagotovil, da bodo posredovali, če bo prišlo do nasilja.

Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić je operacijo kosovskih policistov označil za poskus nasilnega integriranja severa Kosova v »t. i. neodvisno« Kosovo. Po njegovem je poskus prevzema nadzora nad administrativnimi prehodi na severu Kosova v popolnem nasprotju z obljubami, ki so bile dane Srbiji, da v času dialoga med Beogradom in Prištino ne bo prišlo do sprememb na terenu. Poslanci Demokratske stranke Srbije in radikalcev so zahtevali od srbske vlade, naj odločno ukrepa, Tadića pa so pozvali naj pojasni politiko do Kosova, ki ni dala rezultatov, kar dokazuje poskus nasilnega prevzema mejnih prehodov. Po njihovem mnenju bi moral Beograd prekiniti dialog s Prištino.

Kosovska oblast v Prištini se je odločila, da bo na podlagi recipročnosti uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije, ker Srbija ne priznava carinskega pečata Kosova, od koder tako ne morejo izvažati v Srbijo, kar je dodatno zaostrilo odnose med Srbijo in Kosovom. Vlada v Prištini je pojasnila, da ne gre le za povračilni ukrep, temveč tudi za posledico dejstva, da z Beogradom niso uspeli doseči sporazuma o priznanju carinskih pečatov Kosova in prosti trgovini. V tej luči je kosovska odločitev za zaustavitev srbskega uvoza zapoznel odgovor na srbski embargo kosovskih izdelkov leta 2008, ki ga je Srbija uvedla, ko je Priština razglasila neodvisnost Kosova.