Na Kosovu prvi izidi volitev, a ne za sever

Po prvih neuradnih rezultatih so volivci v prvem krogu izbrali deset županov. Drugi krog bo potekal 1. decembra.

Objavljeno
04. november 2013 15.09
KOSOVO-ELECTION/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Priština - Kosovska volilna komisija je danes objavila prve neuradne rezultate včerajšnjih volitev, na katerih so volivci v 38 občinah izbirali župane in občinske skupščine. Po 90 odstotkih preštetih glasov so sporočili, da je bilo prvem krogu izvoljenih deset županov, v 24 občinah bo potreben drugi krog, načrtovan za 1. decembra. Medtem najbolj pričakovani rezultati za občine na severu Kosova, ki jih je zaznamovala nizka volilna udeležba in pa tudi nasilje, ostajajo skrivnost.

Vodja kosovske volilne komisije Valdete Daka je pojasnila, da so na potek volitev v občinah na severu Kosova (Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić) prejeli številne prijave o domnevnih nepravilnostih. »Komisija ne bo odločila o volitvah na severu, dokler ne pregleda vsega materiala iz Mitrovice,« je povedala.

EU in Nato obsodila nasilje v Mitrovici

Evropska unija je danes obsodila nasilje v Kosovski Mitrovici, kjer so, kot smo že poročali, srbski skrajneži v mraku napadli volišča. Razbili so volilne skrinjice, prišlo je do množičnega pretepa, kosovska policija je uporabila solzivec, glasovanje pa so prekinili. »Obsojamo nasilne incidente /.../ v Mitrovici, ki so zmotila sicer miren volilni proces drugod po Kosovo,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

Srbski mediji poročajo, da naj bi se v sredo v Bruslju z Ashtonovo znova srečala kosovski premier Hashim Thaçi in njegov srbski kolega Ivica Dačić. Glavna tema bo uspešnost včerajšnjih volitev in začetek oblikovanja skupnosti srbskih občin. Kot smo že poročali, bo skupnost del Kosova in ne Srbije, institucionalno pa bo povezana z oblastjo v Beogradu. Glede njenih pristojnosti Beograd in Priština še nista našla skupnega jezika.

Nasilje v Kosovski Mitrovici je ostro obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. »Nasilja in zastraševanja ne bomo tolerirali. Ne smemo dopustiti, da bi nasilje iztirilo napredek med Srbijo in Kosovo,« je povedal in dodal, da Natove sile ne nameravajo v kratkem zapustiti območja. »Zadnji dogodki so znova pokazali, kako pomembna je ta naloga«.

Največ občin županom iz vrst vladajoče stranke

Po poročanju Tanjuga so bili v prvem krogu izvoljeni župani v desetih občinah, med njimi štirje iz vladajoče Demokratske stranke Kosova (PDK) premiera Thaçija, trije pa iz največje opozicijske stranke, Demokratske lige za Kosovo (LDK). Premier Thaçi je po objavi prvih neuradnih rezultatov po poročanju Blica dejal, da njegova stranka ostaja prva stranka v Kosovu, saj so ji volivci že petič zapovrstjo namenili največje število občin. Izrazil je upanje, da bo stranka PDK uspešna tudi v drugem krogu volitev.

Drugi krog volitev bo potekal tudi v Prištini, kjer se je bila glavna bitka albanskih strank. Za vodilni položaj v prestolnici se bosta potegovala vodja stranke LDK in sedanji župan Isa Mustafa ter kandidat gibanja Vetevendosje (Samoopredelitev) Špend Ahmeti.

Kot smo že poročali, na celotnem ozemlju Kosova lokalnih volitev ni bilo že več let; sever Kosova s srbsko večino je vedno volil zase, preostanek z albansko večino pa prav tako. Srbske občine na severu (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić) so sedaj prvič sodelovale na volitvah, ki so jih organizirale kosovske oblasti. Volivci so izbirali župane, ki so jih volili neposredno, in občinske skupščine. Lokalne volitve so tokrat tudi uvod v parlamentarne volitve, ki bi lahko bile tudi predčasne.