Na Madžarskem tujcem v ustavi prepovedali nakup kmetijskih zemljišč

Vlada v Budimpešti je to označila kot »zgodovinsko odločitev«, ki pa bi lahko vodil v nove spore z Evropsko unijo.

STA
ned, 23.12.2012, 12:33

Budimpešta - Na Madžarskem so spremenili ustavo, tako da so tujcem prepovedali kupovanje kmetijskih površin. Vlada v Budimpešti je to označila kot »zgodovinsko odločitev«, ki pa bi lahko vodil v nove spore z Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tujci sicer v skladu z začasnim ukrepom, zapisanim v leta 2003 sklenjenem pristopnem sporazumu Madžarske z EU, že doslej niso smeli kupovati kmetijskih zemljišč na Madžarskem. Cilj ukrepa je bil preprečiti, da bi cene teh zemljišč poletele v višave.

Ukrep naj bi se po prvotnih načrtih iztekel že lani, a so ga nato podaljšali do aprila 2014, poroča AFP. Madžarski poslanci pa so nato 17. decembra na predlog vlade z veliko večino potrdili spremembo ustave, ki tujcem prepoveduje nakup kmetijskih zemljišč. Za spremembe ustave je v parlamentu potrebna dvotretjinska večina.

»Ustava bo branila madžarsko zemljo kot nacionalno bogastvo, našo skupno dediščino in temelj našega življenja ter jo zaščitila pred domačimi in tujimi špekulanti,« je ob tem sporočilo ministrstvo za razvoj podeželja. Sprememba ustave sicer pri nakupu oz. najemu kmetijskih površin omejuje tudi domače vlagatelje, kot so npr. banke.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
atti

Ja, samo dokler jim ne bo Evropa povedala, da so se priključili evropski skupnosti in sprejeli njeno zakonodajo. Orban lahko nekaj časa še laže, vendar samo doma. Podobno kot JJ pri nas...

23. december 2012, ob 14:00:59
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej