Na Madžarskem tujcem v ustavi prepovedali nakup kmetijskih zemljišč

Vlada v Budimpešti je to označila kot »zgodovinsko odločitev«, ki pa bi lahko vodil v nove spore z Evropsko unijo.

Objavljeno
23. december 2012 13.33
STA
STA
Budimpešta - Na Madžarskem so spremenili ustavo, tako da so tujcem prepovedali kupovanje kmetijskih površin. Vlada v Budimpešti je to označila kot »zgodovinsko odločitev«, ki pa bi lahko vodil v nove spore z Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tujci sicer v skladu z začasnim ukrepom, zapisanim v leta 2003 sklenjenem pristopnem sporazumu Madžarske z EU, že doslej niso smeli kupovati kmetijskih zemljišč na Madžarskem. Cilj ukrepa je bil preprečiti, da bi cene teh zemljišč poletele v višave.

Ukrep naj bi se po prvotnih načrtih iztekel že lani, a so ga nato podaljšali do aprila 2014, poroča AFP. Madžarski poslanci pa so nato 17. decembra na predlog vlade z veliko večino potrdili spremembo ustave, ki tujcem prepoveduje nakup kmetijskih zemljišč. Za spremembe ustave je v parlamentu potrebna dvotretjinska večina.

»Ustava bo branila madžarsko zemljo kot nacionalno bogastvo, našo skupno dediščino in temelj našega življenja ter jo zaščitila pred domačimi in tujimi špekulanti,« je ob tem sporočilo ministrstvo za razvoj podeželja. Sprememba ustave sicer pri nakupu oz. najemu kmetijskih površin omejuje tudi domače vlagatelje, kot so npr. banke.