Na meji z Izraelom ubitih 16 egiptovskih vojakov

Odgovornost za napad, zaradi katerega so v Egiptu razglasili tridnevno žalovanje, so pripisali džihadistom iz območja Gaze.

Objavljeno
06. avgust 2012 15.10
PALESTINIAN-ISRAEL-EGYPT-SINAI-ATTACK
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo, Jeruzalem - Na Sinajskem polotoku se je znova razplamtelo nasilje. V incidentu, ki se je v nedeljo pripetil na meji med Izraelom in Egiptom, je bilo ubitih šestnajst egiptovskih vojakov, sedem je ranjenih.

Kot so sporočile egiptovske oblasti, so napadalci v beduinskih oblačilih v času iftarja, večernega obroka med ramadanom, napadli nadzorno točko nedaleč od mejnega prehoda Karm Abu Salem ter ubili in ranili več vojakov, nato pa so zasegli dve oklepni vozili, s katerima so vdrli v Izrael.

Tam jih je s tanki in helikopterji kmalu prestregla vojska. Kot je pojasnila predstavnica izraelskih oboroženih sil, podpolkovnica Avital Libovič, je eno od ukradenih vozil eksplodiralo samo, drugega pa je uničil helikopter. Za zdaj še ni znano, koliko napadalcev je pri tem izgubilo življenje, doslej so našli le pet trupel. Po besedah Libovičeve motiv napadalcev še ni znan, po eni izmed teorij pa so poskušali ugrabiti izraelske vojake.

Na incident sta se že odzvala izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je pozdravil odločno akcijo vojske in varnostne službe Šin Bet (po njegovih besedah jima je uspelo preprečiti napad na izraelske civiliste), in obrambni minister Ehud Barak. Slednji je dejal, je napad nazorno pokazal, da morajo egiptovske oblasti nujno znova vzpostaviti nadzor nad Sinajskim polotokom. Po padcu režima dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka pred poldrugim letom so se izraelske oblasti že večkrat pritožile zaradi brezvladja na svoji jugovzhodni meji in pozvale Kairo k ukrepanju.
V Egiptu so po krvavem napadu razglasili tridnevno žalovanje, novi predsednik države Mohamed Mursi pa je po srečanju s predstavniki vojske, notranjim ministrom in vodjo obveščevalne službe obljubil, da bo Kairo po napadu znova prevzel nadzor nad Sinajem. Kot je dejal, bodo odgovorni za napad in njihovi sodelavci drago plačali svoje dejanje, maščevanje za smrt vojakov pa je napovedala tudi egiptovska vojska.

Hamas zavrača obtožbe

Zaradi incidenta je Egipt sicer že zaprl mejni prehod Rafa na meji z Gazo. Oblasti so namreč odgovornost za napad pripisale palestinskim skrajnežem iz Gaze, ki jo nadzoruje gibanje Hamas, slednje pa je tovrstne očitke že zavrnilo kot neutemeljene. »Meja med Egiptom in Gazo je zaščitena. Predore smo zaprli, naše sile so v pripravljenosti,« so sporočile tamkajšnje oblasti, ki so obenem izrazile sožalje zaradi smrti egiptovskih vojakov in obsodile »odvraten zločin«.