V rokah ukrajinske vojske mesto na obrobju Donecka

Na območju, kjer je strmoglavilo letalo, se nadaljujejo spopadi. Tudi danes se skupini strokovnjakov ni uspelo prebiti do prizorišča.

Objavljeno
30. julij 2014 11.06
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev − Medtem ko na svetovnem političnem prizorišču predstavniki zahodnih držav razpravljajo o sprejetju svežnja novih sankcij proti Rusiji, na vzhodu Ukrajine poročajo o nadaljevanju spopadov in novih žrtvah. Avstralskim in nizozemskim policistom, ki bi morali zaščititi območje strmoglavljenja malezijskega potniškega letala, je nasilje znova prekrižalo pot.

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da počasi stiska obroč okoli upornikov v mestu Doneck. Danes je namreč zavzela Avdijivko, strateško pomembno mesto, v bližini katerega se nahajata železniška postaja in letališče Donecka. Po navedbah tamkajšnjih lokalnih oblasti je v zadnjih 24 urah umrlo 19 ljudi, več stanovanjskih hiš so zadeli izstrelki. Nasilje se nadaljuje tudi v Lugansku, kjer je v zadnjem dnevu umrl en civilist, deset je ranjenih.

Orožje je odmevalo tudi v bližini kraja, kamor je strmoglavilo potniško letalo družbe Malysia Arilines. Po navedbah vojske gre za »čistilno operacijo« na območju mesta Ilovajsk, ki leži 40 kilometrov zahodno od kraja strmoglavljenja.

Območje so danes, že četrti dan zapored, poskušali doseči tuji preiskovalci, a zaman. Skoraj dva tedna po strmoglavljenju letala, s katerim je potovalo 298 potnikov, še vedno niso našli vseh pogrešanih. Doslej so na nizozemsko poslali posmrtne ostanke nekaj več kot 200 ljudi, kjer jih bodo identificirali.

Na krovu nesrečnega letala so bili predvsem državljani Nizozemske in Avstralije. Kljub temu da se je preiskava strmoglavljenja šele dobro začela, se Kijev in Moskva ne obotavljata pri obtoževanju drug drugega. Medtem ko sta EU in ZDA Rusiji napovedali nove sankcije, avstralski premier Tony Abbott sporoča, da je njihova prioritetna naloga najti preostale pogrešane. »Ta trenutek se ne osredotočamo na sankcije, ampak želimo v čim krajšem času na čim bolj human način domov pripeljati mrtve.«

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sinoči na sosednjo Belorusijo naslovil prošnjo, naj gosti pogajanja med Rusijo in Ukrajino o dostopu do kraja, kjer se je tragično končal let MH17.