Na Nizozemsko še zadnji letali s trupli žrtev strmoglavljenja letala

A na Nizozemsko tudi danes niso prispela vsa trupla.

Objavljeno
26. julij 2014 18.59
UKRAINE-CRISIS/NETHERLANDS
Ti. Kr. Delo.si, STA
Ti. Kr. Delo.si, STA
Harkov - Še zadnji vojaški letali s skupno 38 krstami s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine sta danes vzleteli z ukrajinskega Harkova in poleteli proti nizozemskemu Eindhovnu. Na prizorišču strmoglavljenja se sicer še vedno nahajajo posmrtni ostanki žrtev, je po poročanju STA povedal avstralski premier Tony Abbott.

Dve vojaški letali iz Avstralije in Nizozemski so ob pristanku v Eindhovnu pričakali sorodniki žrtev, nizozemski zunanji minister Frans Timmermans ter predstavniki držav, odkoder prihajajo žrtve.

Z današnjim dnem so na Nizozemsko tako pripeljali vsa trupla in dele telesa, ki so jih v štirih hladilnih vagonih vlaka prepeljali s prizorišča strmoglavljenja do Harkova. Tja sta vojaški letali pripeljali tudi 40 nizozemskih policistov, ki bodo neoboroženi pomagali preiskovalcem na prizorišču strmoglavljenja. Skupaj z njimi je prišlo še 20 strokovnjakov za sodno medicino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A na Nizozemsko tudi danes niso prispela vsa trupla. Več kot teden dni po tem, ko naj bi sestrelili malezijsko letalo, so na prizorišču strmoglavljenja še vedno posmrtni ostanki, je danes zatrdil Abbott. Ob tem je poudaril, da je ravno zato še bolj potrebna prisotnost ekipe mednarodnih preiskovalcev na prizorišču.

Abbott je sicer v Ukrajino napotil 190 avstralskih policistov in nekaj pripadnikov obrambnih sil, ki bodo nato okviru operacije pod vodstvom Nizozemske zavarovali prizorišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pri tem je premier poudaril, da gre za humanitarno operacijo, s katero Avstralija želi le pomagati pri preiskavi in zavarovati posmrtne ostanke.

Abbott je še opozoril, da z vsakim dnem, ko prizorišče ostaja nezavarovano, narašča tveganje za njegovo oskrunitev, prav tako pa posmrtni ostanki razpadajo zaradi izpostavljenosti.

Na letalu, ki naj bi ga skoraj zagotovo sestrelili nad območjem, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, je bilo 298 ljudi, od tega velika večina Nizozemcev, a prav tako 28 avstralskih državljanov in devet ljudi s stalnim prebivališčem v Avstraliji.