Na območju Gaze podaljšali prekinitev spopadov

Število mrtvih zaradi brutalne izraelske ofenzive v Gazi je danes preseglo tisoč.

Objavljeno
26. julij 2014 08.44
Posodobljeno
26. julij 2014 08.44
TOPSHOTS-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA
N. K., Ti. Kr., Delo.si, STA
N. K., Ti. Kr., Delo.si, STA

Gaza, Tel Aviv - Izraelski varnostni kabinet je danes za štiri ure podaljšal začasno, humanitarno prekinitev spopadov. Prekinitev spopadov naj bi tako veljala do polnoči, je poročala izraelskega televizija. Prvotna 12-urna začasna prekinitev spopadov se je začela danes ob 8. uri po lokalnem času. Palestinski odziv na izraelsko odločitev še ni znan.

Po navedbah izraelske televizije Kanal 10 se je Izrael odločil podaljšati prekinitev spopadov manj kot dve uri pred iztekom prvotne 12-urne prekinitve spopadov in potem, ko so ključni mednarodni voditelji z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem na čelu, na srečanju v Parizu Izrael in Palestince pozvali k podaljšanju prekinitve spopadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Obe strani pozivamo, naj podaljšata prekinitev spopadov,« je po srečanju novinarjem dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Dodal je, da naj bi prekinitev spopadov najprej podaljšali na 24 ur, nato pa bi sledila nova prekinitev. »Vsi si želimo, da bi čim prej dosegli prekinitev spopadov, ki bo zadovoljila tako izraelske varnostne pogoje kot tudi palestinski socialno-gospodarski razvoj,« je še dejal Fabius, ki je po koncu pogovorov po telefonu o vsebini današnjih pogovorov v Parizu seznanil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. »Pokoli so neznosni. Ne morejo se nadaljevati,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani francoski diplomat.

Kerry je ob tem dejal, da se je treba spopasti tudi s vprašanjem predorov, ki jih palestinsko gibanje Hamas uporablja za tihotapljene orožja na območje Gaze, Izrael pa jih želi uničiti. »Delamo na tem,« je dejal ameriški državni sekretar. Hkrati je pozval k dogovoru, ki bo Palestincem omogočal »dostojno življenje, s svobodo gibanje in brez nasilja«.

Katarski zunanji minister Kalid al Atija je menil, da je ključnega pomena končanje izraelske blokade Gaze. »Pravico imajo do lastnega pristanišča, tako da lahko prosto trgujejo, četudi ob mednarodnem nadzoru. Napočil je čas, da dosežemo dolgoročno rešitev za ljudi na območju Gaze, ki že predolgo trpijo,« je še dejal al Atija.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je po srečanju dejal, da je treba pripraviti pogajanja za trajno prekinitev spopadov.

Srečanja v Parizu so se poleg Fabiusa, Kerryja, al Atija in Steinmeierja udeležili še njihovi kolegi iz Velike Britanije, Italije in Turčije. Na srečanju je bila zastopana tudi Evropska unija. Namesto visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, ki je bila odsotna zaradi poroke svoje hčerke, je bil v Parizu njen namestnik Pierre Vimont.

Število mrtvih zaradi izraelske ofenzive v Gazi je danes preseglo tisoč, potem ko so Palestinci med današnjo prekinitvijo ognja med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas iz ruševin bombardiranih domov potegnili več kot 100 trupel. Večina žrtev na palestinski strani je civilistov. Na izraelski strani je novi val nasilja po zadnjih podatkih zahteval 43 smrtnih žrtev, od tega 40 izraelskih vojakov.