Na Otoku poplave in silovit veter, v ZDA snežni metež

V Veliki Britaniji je v povezavi z vremensko ujmo umrla ena oseba. Na jugu ZDA je umrlo najmanj 12 ljudi.

Objavljeno
13. februar 2014 15.59
US-WEATHER-SNOW-STORM
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

London, Washington - Več deset tisoč domov v Veliki Britaniji je še vedno brez električne energije, močno je oviran tudi promet. Državo so prizadeli vetrovi z močjo orkana, na jugovzhodu države pa meteorologi še naprej svarijo tudi pred poplavami. En moški je umrl, ko je poskušal premakniti padlo drevo.

Na Otoku so v sredo zabeležili do 160 kilometrov na uro močne sunke vetra. V nekaterih delih Velike Britanije je zaradi vremenske ujme moten železniški promet, številne ceste so zaprte.

V sredo popoldne je vremenska ujma terjala smrtno žrtev. Starejšega moškega je v Bremhillu ubila elektrika, medtem ko je skušal z napeljave umakniti podrto drevo, poroča britanski BBC.

V sredo ponoči je bilo brez elektrike po Veliki Britaniji okoli 130.000 domov. Delavci elektropodjetij so sicer na terenu, a bo za odpravo posledic neurja treba še veliko časa, opozarjajo.

Zatišje pred neurjem

Po nekaj hudih dneh naj bi se vetrovne razmere danes nekoliko umirile. Stopnja alarma zaradi vetra se je zmanjšala z rdeče na rumeno, čeprav ponekod velja svarilo pred ledom in snegom. Olajšanje pa bo trajalo le en dan, saj že za petek napovedujejo nov močan veter, na Severnem Irskem, na jugu Škotske in severu Anglije pa tudi močno sneženje.

Poplavna ogroženost je medtem še vedno zelo visoka na območjih Berkshireja, Surreyja in Somerseta, kjer so narasle vode že poplavile več kot tisoč domov. Gasilci so v sredo pred poplavami rešili 250 ljudi, od nedelje pa skupno že 850. Reka Temza je na nekaterih točkah dosegla najvišji vodostaj v več kot 60 letih.

V pričakovanju rekorda zadnjih 250 let

Letošnja zima je ena najbolj mokrih, kar jih pomnijo v Veliki Britaniji. Januarja je padlo največ padavin v tem mesecu od leta 1776, meteorologi pa pričakujejo rekord zadnjih 250 let tudi za skupne meritve padavin v decembru, januarju in februarju.

Britanski premier David Cameron bo danes predsedoval prvemu srečanju nove vladne ekipe za obnovo po poplavah. Po kritikah zaradi domnevno počasnega odziva se krepijo tudi reševalni napori. Potem ko so oblasti na teren že poslale več sto vojakov, so v sredo sporočili, da jih je v pripravljenosti še 2000.

O težavah zaradi vremena poročajo tudi iz Irske. Po navedbah tamkajšnjih medijev je med nevihtami brez elektrike ostalo 190.000 gospodinjstev, večina v grofijah Cork in Kerry. Veter s sunki do 180 kilometrov na uro je podiral drevesa in uničeval infrastrukturo. Moten je bil cestni in železniški promet. Irski vremenoslovci napovedujejo, da se bodo močne padavine nadaljevale.

V primežu zimskega neurja zdaj še severovzhod ZDA

Potem ko je zimsko neurje v sredo prizadelo jug ZDA, se danes pomika proti severovzhodu. Na najgosteje naseljenem delu ZDA med Washingtonom in Bostonom naj bi zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega, letalske družbe, ki so v sredo odpovedale 3000 poletov, pa so jih za danes že vnaprej odpovedale 3700.

V sredo je na jugu ZDA, kjer so zime običajno zelo mile, zaradi snega in žleda brez elektrike ostalo več kot pol milijona gospodinjstev, v nesrečah pa je umrlo najmanj 12 ljudi. Neurje je prizadelo 22 zveznih držav od Teksasa do Maina.

Po navedbah ameriških meteorologov gre za dogodek »zgodovinskih razsežnosti«. Ogromna količina hladnega arktičnega zraka je namreč zajela velik del ZDA. Zaradi mešanja hladnih zračnih tokov s tropskimi pa so za območje Floride izdali opozorilo pred tornadi.

Obama odobril zvezno pomoč

Ameriški predsednik Barack Obama je najbolj prizadetim državam - Južni Karolini in severnemu delu Georgie - že odobril zvezno pomoč. Zvezna agencija za pomoč v nesrečah Fema je tako v Atlanto poslala večje število generatorjev, pripravljenih obrokov in odej.

Zgodile so se številne prometne nesreče, veliko vozil pa je obstalo na cestah.

Zaradi snežnega neurja so danes v Washingtonu in tudi v sosednji zvezni državi Maryland zaprte šole, odpovedali so tudi več sestankov v ameriškem senatu.

Letošnja zima je v ZDA nenavadno ostra. Jug države je zimsko neurje prizadelo že pred dvema tednoma, pred tem pa so imeli v velikem delu ZDA polarni mraz s temperaturami tudi pod minus 20 stopinj Celzija.