Na ruskem seznamu tujih agentov le ena NVO

Prva organizacija, ki se je registrirala kot tuji agent, je organizacija za človekove pravice Ščit in meč iz Republike Čuvašije.

Objavljeno
17. januar 2013 11.20
Posodobljeno
17. januar 2013 12.48
RUSSIA-PUTIN/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski pravosodni minister Aleksandr Konovalov je včeraj sporočil, da se v skladu s kontroverznim novim zakonom, ki od ruskih nevladnih organizacij (NVO), sofinanciranih iz tujine, zahteva, da se registrirajo kot »tuji agentje«, doslej registrirala le ena organizacija.

Prva organizacija, ki se je kot tuji agent registrirala že decembra, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti organizacija za človekove pravice Ščit in meč iz Republike Čuvašije. Kot je pojasnil vodja organizacije Aleksej Gluhov, so se za registracijo odločili, da bi na ta način ugotovili, kako zakon deluje.

Minister Konovalov je po poročanju RIA Novosti še dejal, da se ruske nevladne organizacije na norme novega zakona, ki je začel veljati novembra lani, trenutno še prilagajajo.

Kot smo v Delu že poročali, je ruski predsednik Vladimir Putin novo zakonodajo, ki od NVO zahteva še, da vsaki dve leti objavijo poročila o svojih dejavnostih, vsako leto pa opravijo tudi finančno revizijo, sicer jim grozi denarna kazen, podpisal julija.

Zakon je naletel na ostre kritike ruskih organizacij za človekove pravice. Kot trdijo kritiki zakona, je namreč termin »tuji agent« v ruskem jeziku sinonim za besedo »vohun«, zato bo privedel do diskreditacije organizacij za človekove pravice. Po njihovem mnenju je nova zakonodaja tako zgolj še eden v vrsti poskusov Kremlja, da bi zatrl opozicijo. Zakon je kritiziral celo kremeljski svet za človekove pravice. Kot je že julija dejal vodja omenjenega sveta Mihail Fedotov, bo novi zakon škodoval tudi mednarodni podobi Rusije.

Več ruskih organizacij za človekove pravice je že sporočilo, da bo novi zakon bojkotiralo, druge pa so sporočile, da se bodo proti njemu uprle na sodišču.