Na severu Italije aretirali 24 domnevnih separatistov

Zaradi suma terorizma so aretirali 24 ljudi, še 27 domnevnih separatistov pa preiskujejo.

Objavljeno
02. april 2014 19.47
Italy Veneto Secession
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Brescia − Italijanske posebne policijske enote so danes posredovale proti domnevnim separatistom iz severnoitalijanske dežele Veneto. Zaradi suma terorizma so aretirali 24 ljudi, še 27 domnevnih separatistov pa preiskujejo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Aretiranim med drugim očitajo, da so izdelali oklepno vozilo, s katerim naj bi izvedli »akcijo« na Trgu svetega Marka v Benetkah. V oklepnik predelan traktor so policisti že zasegli.

Državno tožilstvo v Brescii separatistom očita, da si želijo z nasilnimi metodami doseči neodvisnost od Italije in da nameravajo spodkopavati demokratični red.

Med aretiranimi je tudi nekdanji italijanski poslanec Franco Rocchetta, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja ustanovil Ligo Veneto, ta pa se je z drugimi podobnimi strankami združila v sedanjo Severno ligo, ki se na splošno zavzema za večjo regionalno avtonomijo, še posebej za severne dežele Italije.

Rocchetta ni več član Severne lige, nedavno pa je bil eden od pobudnikov neobvezujočega spletnega referenduma o neodvisnosti Veneta, na katerem se je velika večina udeležencev odločila za samostojnost. Na referendumu se je za odcepitev od Italije izreklo 89 odstotkov od več kot dveh milijonov prebivalcev Veneta, kolikor jih je na glasovanju sodelovalo.

Aretacija Rocchette je naletela na buren odziv v vrstah Severne lige. »Rocchetta je beneški domoljub. Osrednja državna oblast dela veliko napako, ko se proti odcepitvenim težnjam Veneta bori z aretacijami,« je ogorčenje izrazil evropski poslanec Severne lige Mario Borghezio.

Državni tožilec iz Brescie Tommaso Bounanno je medtem že zagotovil, da ni povezave med aretacijami domnevnih separatistov in Severno ligo, še piše STA.