Na severu Kosova ranjenih več deset kosovskih Srbov

Sile Kfor so na severu Kosova z oklepnimi vozili odstranile barikado v kraju Jagnjenica pri Zubinem Potoku.

Objavljeno
28. november 2011 12.34
Posodobljeno
28. november 2011 12.44
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Priština -  Pri tem je prišlo do konflikta s kosovskimi Srbi. Ranjenih je bilo več deset kosovskih Srbov in dva pripadnika Kforja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tiskovni predstavnik Kforja Dan Harvey je povedal, da sta bila vojaka Kforja ranjena, ko so kosovski Srbi streljali z lahkim orožjem. Iz lokalne bolnišnice pa so sporočili, da je bilo ranjenih od 30 do 50 Srbov, nekateri tudi huje.

V operaciji so sodelovali nemški in avstrijski vojaki sil Kfor. Z oklepnim vozilom so odstranili avtobus in tovornjake, ki so bili postavljeni na cesti, ki vodi do Kosovske Mitrovice, piše STA.

Po odstranitvi barikade je prišlo do konflikta s srbskimi protestniki, ki so v večjem številu začeli prihajati do barikade. Zbralo naj bi se jih okoli 400 do 500, na vojake pa so metali kamenje in streljali z lahkim orožjem. Kfor je odgovoril s solzivcem in vodnimi topovi ter streljanjem z gumijastimi naboji, je povedal Harvey. Kosovski Srbi so kakih 500 metrov vstran postavili tudi novo barikado.

Sedaj so razmere mirne. Kfor je okoli ceste, kjer je odstranil barikado, postavil bodečo žico, nedaleč stran pa še vedno vztraja skupina kosovskih Srbov.

Pripadniki slovenskega kontingenta niso bili udeleženi v incident

S slovenskega obrambnega ministrstva so sporočili, da pripadniki slovenskega kontingenta v silah Kfor niso bili udeleženi v današnjem incidentu. Kot so ob tem pojasnili, slovenski kontingent kljub poslabšanju razmer na severu Kosova naloge opravlja skladno s poslanstvom operacije.

Trenutno potekata predaja in prevzem nalog varovanja baze Film City pri Prištini med motoriziranima četama slovenskega kontingenta. Četa Kilo bo v četrtek prevzela dolžnost, četa India pa se bo vrnila nazaj v matično bazo Villagio Italia pri Peći. Za tem bo en vod čete India izvajal redno nalogo varovanja patriarhije v Peći, dva voda pa bosta izvajala patruljiranje območij v zahodnem delu Kosova.

Na obrambnem ministrstvu so v sporočilu za javnost še izrazili zaskrbljenost nad oboroženim napadom na pripadnike Kforja in verjamejo, da bo Kfor opravil vse naloge, ki izhajajo iz resolucij Varnostnega sveta ZN.

Nadaljevanje dialoga predvideno v sredo

Do novih konfliktov prihaja dva dni pred za sredo predvidenim nadaljevanjem dialoga Beograda in Prištine, na katerem naj bi govorili o statusu mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki ju ima Beograd za »administrativna prehoda«.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa bo v torek v Varnostnem svetu ZN predstavil redno poročilo o razmerah na Kosovu, v katerem ocenjuje, da bi dogodki na severu Kosova lahko destabilizirali razmere na Balkanu. Zasedanja se bosta udeležila tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić in vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Farid Zarif, po pričakovanjih pa tudi kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj.