Na Škotskem po rekordno visokih temperaturah sneg, na Japonskem vihar

Na različnih koncih sveta se soočajo z nestabilnimi vremenskimi razmerami.

Objavljeno
03. april 2012 15.46
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London, Tokio − Po rekordno visokih temperaturah za to časovno obdobje, ki so jih pretekli teden imeli na Škotskem, je na območju Škotskega višavja danes zapadlo 17 centimetrov snega, temperature pa so se spustile za dobrih 20 stopinj Celzija in pristale okoli ničle. Pred tednom dni so v kraju Aboyne sicer namerili kar 23,6 stopinj Celzija, piše Slovenska tiskovna agencija.

Britanski meteorološki urad je že izdal več vremenskih opozoril za območje Škotske ter za nekatere predele severne Anglije.

Na Japonskem pa medtem pustoši močan vihar. Zaradi silovitih sunkov vetra se je v mestu Tojama v osrednjem delu države porušilo skladišče, pri čemer je umrl 81-letni moški, 69-letna ženska pa je življenje izgubila v mestu Motojo na jugozahodu države. Ranjenih je bilo 163 ljudi.

V več predelih države so odpovedali hitre vlake in okoli 700 letalskih poletov, po vsej državi je bil moten promet. Meteorološke službe so izdale opozorilo za območje Tokia in sever države.

V osrednji Japonski in na zahodu države je zaradi sunkov vetra brez elektrike ostalo 15.600 domov. Viharno vreme, ki naj bi do konca srede doseglo sever in severovzhod Japonske, je na zahodu in jugozahodu države spremljalo tudi močno deževje, dodaja STA.