Na Slovaškem ogorčenje zaradi ravnanja policije z Romi

V policijski akciji je bilo po navedbah nevladnih organizacij ranjenih več kot 30 ljudi, tudi otrok.

Objavljeno
21. junij 2013 18.47
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bratislava − Slovaška policija se je zaradi nasilnega vdora v naselje Romov v mestu Moldava nad Bodvou na vzhodu države znašla pod plazom hudih kritik, piše Slovenska tiskovna agencija. V policijski akciji je bilo namreč po navedbah nevladnih organizacij ranjenih več kot 30 ljudi, tudi otrok.

V romskem naselju je posredovalo 63 pripadnikov posebnih policijskih enot. V nevladni organizaciji ETP Centre, ki brani pravice Romov, trdijo, da se prebivalci naselja policistom niso upirali. Glede na obseg poškodb in materialno škodo pa po njihovem mnenju obstajajo resni sumi, da je policija pretiravala z uporabo sile.

Policija zanika obtožbe in vztraja, da je bila akcija nujna za izsleditev dveh osumljencev za zločin.

»Preiskava, v kateri je bil ranjen en policist in pet Romov, ni bila usmerjena proti kateri koli specifični etnični ali religiozni skupini, ampak proti ljudem, ki kršijo zakon,« je poudarila tiskovna predstavnica policije Jana Mesarova.

»Prisilni ukrepi so bili uporabljeni zgolj proti tistim, ki so se aktivno upirali policiji, in vsak, ki je bil priča nesorazmerni uporabi sile, lahko vloži pritožbo na notranje ministrstvo,« je dodala.

Do ravnanja policije pa so skeptični tudi v nekaterih drugih delih slovaške družbe, dodaja STA. Sociologinja Zuzana Kusa je tako poudarila, da si je nemogoče predstavljati podobno akcijo slovaške policije proti neromskemu prebivalstvu. »Videti je, kot da bi policija Rome uporabila za izgovor za protiteroristične vaje,« je menila.