Na Švedskem proti rasizmu, tokrat se jih je zbralo več tisoč

Povod je bil napad neonacistov na udeležence podobnega shoda, ki se je odvil prejšnji teden.

Objavljeno
22. december 2013 18.43
SWEDEN-PROTEST-RACISM
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Stockholm - Na ulicah švedske prestolnice se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti rasizmu, potem ko so neonacisti pred tednom dni napadli udeležence podobnega, a veliko manjšega shoda.

Kakih 30 neonacistov je udeležence shoda proti rasizmu minuli konec tedna obmetavalo s steklenicami in petardami, dve osebi pa sta bili zabodeni. Policija je pridržala 26 napadalcev. Shod je potekal v predmestju Stockholma Karrtorp, ki so ga skrajni desničarji obenem prekrili z grafiti - svastikami in nacističnimi slogani.

Ogromna množica, po navedbah organizatorjev se je zbralo 16.000 ljudi, je zato danes v Karrtorpu glasno terjala konec rasizma na švedskih ulicah. Na protestu so nastopili tudi vidni švedski umetniki. Manjši shodi so v soboto in danes potekali tudi v drugih švedskih mestih.

Švedska že dolgo velja za nekakšno utrdbo strpnosti in socialne pravičnosti, a v zadnjem času se - sočasno s hitrim naraščanjem števila priseljencev - tudi tam krepi skrajna desnica. Najnovejše ankete kažejo, da desničarsko, do priseljencev sovražno stranko Švedski demokrati podpira kar deset odstotkov volivcev.

Revna priseljenska predmestja Stockholma so maja pretresli najhujši nemiri v zadnjih letih, ko so se večinoma mladostniki ves teden spopadali s policist ter zažigali avtomobile. V Korrturpu sicer živi relativno malo priseljencev.