Na Tahrirju »največja gledališka predstava na svetu«

V Kairu se je zbralo več sto tisoč nasprotnikov Muslimanskih bratov. Vzdušje je tako rekoč »karnevalsko«.

Objavljeno
07. julij 2013 21.52
EGYPT-POLITICS-UNREST
Boštjan Videmšek, poročevalec iz Kaira
Boštjan Videmšek, poročevalec iz Kaira

Kairo - Kakor je bilo predvideno, tako se je zgodilo. Od popoldneva se v Kairu množično zbirajo Egipčani in Egipčanke, ki nasprotujejo Muslimanskim bratom in nedavno odstavljenemu predsedniku Mohamedu Mursiju.

Boštjan Videmšek, Delov poročevalec, pravi, da jih je na trgu Tahrir in v njegovi okolici v tem trenutku več sto tisoč in da še kar prihajajo.

Protesti so množični - na obeh straneh razdvojnega Egipta. Tukajšnji mediji poročajo, da bo novi predsednik vlade postal Baha el Din, Muhamed el Baradej pa bo postal podpredsednik države. Shodi proti Muslimanskim bratom potekajo v vseh večjih egiptovskih mestih.

Tokrat za njihov shod težko uporabi besedo »protest«, saj hkrati prepoznava slavje in nasprotovanje petkovem nasilju, ko je umrlo približno trideset ljudi.

»Na ulicah vidim množico dejansko srečnih, veselih ljudi. Vlada karnevalska atmosfera.« Na trgom in mestom letijo vojaška letala, ki kakor na nekakšnem mitingu izrisujejo srca in za seboj puščajo sledove v barvah egiptovske zastave. Videti je kot največja gledališka predstava na svetu.

Naš poročevalec pravi, da ne gre zanemariti, da je za vojaškim državnim udarom stalo na desetine milijonov državljanov in to je treba jemati resno.

Zbrani na Tahrirju sicer vseskozi ponavljajo, da se v Egiptu ni zgodil vojaški udar, ampak je vojska le upoštevala in potrdila »ljudsko voljo.« Drugačnega mnenja skoraj ni mogoče slišati.

Nekaj kilometrov stran, v kairski četrti Nasr City in Heliopolisu, pa je povsem drugače. Tam namreč že tretji dan potekajo množični protesti privržencev Muslimanskih bratov.

»Ne glede na karnevalsko vzdušje pa se zdi, da se napetost v državi vseeno stopnjuje. Ljudje mi pravijo: množično bomo šli na ulici, več nas je, težje nas napadejo«. A hkrati to pomeni, da se bo državljanski konflikt gotovo zaostroval.

Muslimanski bratje in njihovi privrženci - ne pozabimo, da jih je na volitvah pred letom in pol zanje glas oddalo skoraj 30 milijonov ljudi - so čez noč postali marginalizirani.

Videmšek meni, da se bodo bratje prisiljeni vrniti tja, od koder so prišli - na raven komunalnega delovanje. V politični »underground«. To je po njegovem mnenju slaba napoved za prihodnost Egipta.

»Bojim se, da se prava egiptovska tragedija zdaj šele začenja. Stari arabski pregovor pravi, da gosenica sanja, da je metulj. Dogodki zadnjih dni se bodo močno zapisali v zgodovinski spomin in vplivali na prihodnost države, ki po mojem mnenju hodi po robu velikega državljanskega spopada. Kar se je zgodilo, je tako rekoč formula za konflikt«.