Na trgu Tahrir proti predsedniškima kandidatoma

Po razglasitvi rezultatov prvega kroga volitve so kairski trg Tahrir znova zavzeli protestniki.

Objavljeno
29. maj 2012 11.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Po tem ko je egiptovska volilna komisija včeraj sporočili, da se bosta za položaj predsednika v drugem krogu volitev potegovala kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji premier Ahmed Šafik, je v Egiptu znova zavrelo. V Aleksandriji in na osrednjem kairskem trgu Tahrir se je zbralo nekaj tisoč protestnikov, ki so nasprotovali tako enemu kot drugem kandidatu.

Al Džazira poroča, da bodo Egipčani, ki so pred letom dni dosegli padec dolgoletnega režima, zdaj lahko izbirali med verskimi konservativci in človekom, ki simbolizira osovražen Mubarakov režim. »Izbiramo lahko le med versko ali avtokratsko državo. Če je tako, nismo storili ničesar,« je povedal eden od protestnikov Ahmed Baiuni.

Medtem ko je množica na trgu Tahrir vzklikala »svoboda, svoboda« pa je v okrožju Doki zagorelo. Ognjeni zublji so zajeli zgradbo, v kateri ima sedež volilni štab Ahmeda Šafika. Ogenj ni terjal žrtev, policija pa je že sinoči prijela osem osumljencev.

Kot smo že pisali, so volivci med prvim krogom volitev kandidatu Muslimanske bratovščine namenili 24, 3 odstotka glasov in nekdanjemu premeru 23,3 odstotka. Volilna komisije je še sporočila, da se je volitev udeležilo 46 odstotkov od 50 milijonov volilnih upravičencev. Prav tako je zavrnila vse prijave volilnih nepravilnosti, češ da niso vplivale na izid volitev.