Na ulicah Aten proti varčevanju

Na »alter vrhu«, ki ga sponzorira konfederacija evropskih sindikatov Etuc, pričakujejo več kot 300 različnih skupin.

Objavljeno
07. junij 2013 19.12
IMF-GREECE/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene - V grški prestolnici so se danes zbrale številne skupine iz vse Evrope, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom. Na dvodnevnem forumu v Atenah nameravajo podkrepiti nasprotovanje strogim rezom v proračunih evropskih držav, saj po njihovi oceni na ta način na celini ne bo zagona gospodarske rasti.

Na »alter vrhu«, ki ga sponzorira konfederacija evropskih sindikatov Etuc, pričakujejo več kot 300 različnih skupin, gibanj, organizacij in sindikatov, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, revščini in rasizmu. »Evropa je na robu prepada in zre v brezno,« opozarjajo v osnutku manifesta.

Na forumu nameravajo oblikovati skupen poziv k takojšnji odpravi fiskalnih paktov v državah, ki so v finančnih težavah. Pozvati nameravajo tudi k moratoriju na odplačevanje dolgov, k višji obdavčitvi bogatih in skrbnejšemu iskanju premoženja, skritega v davčnih oazah.

Pozivi naj bi bili namenjeni tudi boljši integraciji priseljencev, ki se jih vse bolj prikazuje kot grešne kozle za težave držav v krizi, vključno z Grčijo.

V Atenah danes sicer potekajo protesti grških zdravnikov in medicinskih delavcev zaradi rezov v zdravstveni blagajni. Kot poroča AFP, se jim je pridružila tudi skupina zdravnikov iz Francije in Belgije.

Širše demonstracije v okviru »alter vrha« pa so napovedane za soboto, ko naj bi manifest foruma - kakšna naj bi bila ljudem bolj prijazna Evropa v prihodnosti - tudi uradno predstavili javnosti in tistim, ki jim je namenjen - vladam evropskih držav.