Na ulicah srednjeafriške republike že francoske patrulje

V Srednjeafriški republiki se je, potem ko so ZN v četrtek dali zeleno luč, začela francoska vojaška operacija.

Objavljeno
06. december 2013 16.54
CAMEROON-CENTAFRICA-FRANCE-DEFENCE-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Pariz - V Srednjeafriški republiki se je danes, potem ko so Združeni narodi v četrtek dali zeleno luč, začela francoska vojaška operacija, v kateri sodeluje 1200 vojakov, je sporočil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. Kot je pojasnil, so francoske enote začele patruljirati v prestolnici Bangui.

Francoski vojaki imajo nalogo zagotavljati minimalno varnost, ki bo omogočila humanitarno posredovanje, ki je zdaj onemogočeno, je povedal minister.

Varnostni svet ZN je v četrtek sprejel resolucijo, ki jo je pripravila Francija in daje mandat za posredovanje okoli 3600 vojakov Afriške unije in okoli 1200 francoskih vojakov v Srednjeafriški republiki, ki se vse bolj pogreza v medversko nasilje med muslimani in kristjani.

Francoske sile so sicer že pred glasovanjem v VS ZN v prestolnici Bangui zasedle strateške položaje. V tej nekdanji francoski koloniji je že bilo okoli 650 francoskih vojakov, okoli 250 pa jih je moralo v noči na četrtek posredovati ob izbruhu spopadov.

Francoski predsednik François Hollande je po sestanku z vojaškim vrhom v četrtek napovedal, da bodo v državo takoj napotili dodatne francoske enote.

V spopadih med muslimanskimi borci koalicije Seleka, ki podpira trenutnega, začasnega predsednika Michela Djotodio, in krščanskimi uporniškimi skupinami, ki podpirajo odstavljenega predsednika Francoisa Bozizeja, je bilo od srede do četrtka zvečer ubitih najmanj 80 ljudi. Do nasilja prihaja že vse od marčnega državnega udara, ko je koalicija Seleka odstavila Bozizeja.