Na vrhu Apeca kljub ozemeljskim sporom pozivi k enotnosti

Na vrhu držav članic Apeca v Vladivostoku so voditelji pozvali k enotnosti v boju z množico gospodarskih izzivov.

Objavljeno
08. september 2012 11.59
Posodobljeno
08. september 2012 12.21
RUSSIA-APEC/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Vladivostok − Na vrhu držav članic Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Vladivostoku na vzhodu Rusije so voditelji pozvali k enotnosti v boju z množico gospodarskih izzivov. Letno srečanje se je sicer začelo v luči globokih razhajanj med državami zaradi nekaterih poslabšanih ozemeljskih in drugih sporov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Gostitelj vrha, ruski predsednik Vladimir Putin, je dvodnevno srečanje Apec s pozivom k obnovljeni skupni zavezi za odprtje regionalne trgovine. »Z združenjem in odpravo ovir spodbujamo dinamičen razvoj celotne azijsko-tihomorske regije in svetovnega gospodarstva na splošno. Pomembno je graditi mostove, ne zidove,« je dejal svojim kolegom.

Vzdušje krnijo ozemeljski spori

Enaindvajset članic Apeca, ki predstavljajo skoraj polovico svetovne trgovine, se sreča vsako leto, da bi izrazile naklonjenost prizadevanjem v rušenju trgovinskih ovir, a prav letos so se med njimi razplamteli številni dvostranski spori.

Ozemeljski spori med Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo so tako podpihovali nacionalistične plamene, segrevajo pa se tudi ameriško-kitajski odnosi glede Južnokitajskega morja, piše STA.

Vietnam in Filipini sta svojo močnejšo sosedo Kitajsko obtožila ustrahovanja, da bi na ta način izsilila uresničitev svojih zahtev glede Južnokitajskega morja. Kitajska pa je po drugi strani nezadovoljna zaradi vztrajanja ZDA glede pravil ravnanja in vztrajanja pri svobodi plovbe na posameznih območjih morja.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je že na četrtkovem poslovnem forumu ob robu vrha dejala, da so ZDA odločene povečati svoj gospodarski in politični vpliv v regiji.

Kitajski predsednik Hu pa je danes pozval države, naj zagotovijo, da napetosti ne bodo prerasle v resnejše konflikte. Tudi Putin jih je še pred srečanjem podobno pozval, naj dvostranskih odprtih vprašanj ne izrabijo za konfrontacije na vrhu.

Članice zavezane napredku

Članice Apeca kljub temu vztrajajo, da bo pri odpiranju njihovih gospodarstev v Vladivostoku prišlo do napredka. Pozvali bodo k večjim prizadevanjem za »podporo rasti, spodbujanje finančne stabilnosti in ponovne vzpostavitve zaupanja,« je razvidno iz osnutka izjav voditeljev, ki bo objavljen ob koncu vrha, piše STA.

Zbrani voditelji naj bi prav tako potrdili dogovor, ki so ga v četrtek dosegli njihovi trgovinski ministri za zmanjšanje carin na vrsto okolju prijaznih izdelkov v azijsko-tihmorski regiji.