Načrt Albancev je enotnost v EU

Dežela orlov: Samostojnost je razglasila 28. novembra 1912 v Vlori s sprejemom deklaracije o neodvisnosti in ustanovitvi albanske države.

Objavljeno
27. november 2012 23.22
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Na današnjem prvem uradnem obisku v Tirani se bo premier Janez Janša udeležil osrednje slovesnosti ob stoti obletnici samostojnosti Albanije.

Na slovesnosti ob stoti obletnici albanske samostojnosti v Skopju sta se albanski in kosovski premier, Sali Berisha in Hashim Thaçi, zavzela za enotnost vseh Albancev v mejah Evropske unije. Berisha je pojasnil, da bo Tirana načrt albanske nacionalne enotnosti uresničila prek EU, skupaj s Thaçijem pa je zavrnil bojazni zaradi morebitnih ozemeljskih zahtev do sosednjih balkanskih držav.

V makedonski prestolnici ni bilo incidentov, medtem ko so neznanci avtomobil makedonskega premiera Nikole Gruevskega, ki se je pred tem mudil v Tirani, obmetavali z jajci. Odgovornost za incident je prevzel predsednik Državljanske stranke v Albaniji Taulant Çapa, po mnenju kabineta makedonskega premiera pa je šlo za poskus, da se vrže senco na dobrososedske odnose med državama. V Skopju je približno desettisočglava množica vihrala z albanskimi zastavami in vzklikala »Velika Albanija«, albanski živelj pa je v makedonski prestolnici pripravil sprehod »Pohod orlov«, ki je minil v znamenju ­albanskih pesmi.

Izvršni direktor nevladne organizacije Asociacija za demokratsko iniciativo Albert Musliu je za Delo izjavil, da makedonska vlada za proslavo prispeva drobiž, ki predstavlja zob enega izmed levov, ki so jih postavili v središču Skopja. Albanci namreč v makedonski proračun prispevajo kar 30 odstotkov. Musliu je še pojasnil, da Albanci slavijo 28. november 1912 kot dan razglasitve neodvisnosti albanske države, vendar gre v resnici za počastitev albanske zastave, ki jo doživljajo kot simbol etnične identitete vseh Albancev in ne le kot državni simbol Albanije. Sklenil je z besedami, da zastava izhaja še iz časov Skenderbega in je veliko starejša kot albanska država.

Blizu glavnega mostu čez reko Ibar, ki deli Kosovsko Mitrovico na severni in južni del, je Thaçi odkril spomenik albanskega narodnega heroja Ise Boletinija. Na današnji osrednji slovesnosti v Prištini bodo odkrili tudi spominsko ploščo kosovsko-albanskemu heroju Zahirju Pajazitiju. Albanske zastave so izobesili tudi Albanci v multietničnem naselju Bošnjaška Mahala v severnem delu Kosovske Mitrovice.

Stoto obletnico albanske samostojnosti so proslavili tudi Albanci na jugu Srbije. V vasi Veliki Trnovac so odprli memorialni kompleks, ki so ga posvetili bivšemu poveljniku Osvobodilne vojske Kosova (OVK), Preševa, Bujanovca in Medveđe Ridvanu Ćazimiju, ki je bil znan kot kapitan Leši. Srbski mediji navajajo, da gre za muzej teroristu, in se čudijo, ker se srbski državni vrh še ni odzval na provokacijo.

Čeprav so srbski zgodovinarji ocenili, da način obeležja in sporočila iz Skopja kažejo na to, da je cilj političnih voditeljev iz Tirane ustanovitev velike Albanije, so oči srbske oblasti uprte v Haag. Mednarodno sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bo namreč jutri izreklo sodbo bivšemu kosovskemu premieru Ramushu Haradinaju. Srbski premier Ivica Dačić je že izjavil, da bi oprostilna sodba otežila državno politiko Srbije, ki si prizadeva za spravo v regiji.