Nad poslopjema ukrajinske mornarice vihrajo ruske zastave

Proruski aktivisti so zavzeli poveljstvo ukrajinske mornarice v Sevastopolu in mornariško oporišče na zahodu Krima.

Objavljeno
19. marec 2014 11.07
Posodobljeno
19. marec 2014 11.13
UKRAINE-CRISIS/SEVASTOPOL-UKRAINIANS
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Sevastopol − Dan po tem, ko so ruski predsednik Vladimir Putin in krimski voditelji podpisali sporazum o priključitvi polotoka k Rusiji, je okoli 200 neoboroženih prebivalcev Krima zasedlo poveljstvo ukrajinske mornarice v pristaniškem mestu Sevastopol, nato pa še mornariško oporišče na zahodu Krima.

Ameriška tiskovna agencija AP je poročala, da je skupina 200 proruskih aktivistov v poslopje mornarice v Sevastopolu vstopila brez težav. Nad poveljstvom so razobesili rusko zastavo, ukrajinsko vojaško osebje − z izjemo poveljnika ukrajinske mornarice Sergija Gajduka, ki so ga zajeli zaradi suma, da je ukrajinskim vojaškim enotam zaukazal streljanje na miroljubne civiliste − pa je medtem pospravilo svoje stvari in odšlo. Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je novim krimskim oblastem pozneje postavil nekajurni rok za izpustitev Gajduka in jim v nasprotnem primeru zagrozil s »primernim odzivom«.

Proruske sile so danes prevzele tudi nadzor nad ukrajinskim mornariškim oporiščem Novoozerne na zahodu Krima. Tudi v tem oporišču so razobesili ruske zastave, ukrajinski vojaki pa so se mirno umaknili.

Predsednik prehodne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je sicer ravno danes sporočil, da bosta polotok zaradi vse večje napetosti med ruskimi in ukrajinskimi oboroženimi silami v kratkem obiskala prvi namestnik premiera in začasni obrambni minister, ki bosta poskušala najti rešitev za nastale razmere. A je krimski premier Sergej Aksjonov že sporočil, da visoki predstavniki ukrajinske vlade niso dobrodošli. »Na Krimu jih nočemo. Nihče jim ne bo pustil, da pridejo na Krim. Poslali jih bomo nazaj,« je obljubil Aksjonov.

Grožnje s sankcijami in pozivi k razrešitvi krize

Zahod medtem še naprej Rusijo svari pred sankcijami in opozarja, da sta tako krimski referendum kot odcepitev polotoka nezakonita. ZDA obljubljajo nove sankcije, predsednik Barack Obama je članice G7 (in ne več G8, saj je Rusija od včeraj suspendirana) pozval na srečanje prihodnji teden, katerega glavna tema bo nastala kriza. Referenduma in njegovega izida ne priznavajo niti članice EU, Ukrajina je priključitev Krima označila za »umazano rusko igro«. Sankcije proti 12 uradnikom, vpletenih v odcepitev Krima, je napovedala tudi Avstralija. Japonska je sporočila, da je Rusija posegla v suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Odzvala se je tudi Indija - indijski premier Manmohan Singh je v telefonskem pogovoru s Putinom izrazil upanje, da bodo vse vpletene strani stopile skupaj in našle diplomatsko in politično rešitev. Na stran Rusije se je postavil venezuelski predsednik Nicolás Maduro, ki je obsodil ameriške in evropske sankcije. »Grožnje s sankcijami so nedopustne, saj bi morali to vprašanje rešiti po diplomatski poti mednarodnega prava. Rusijo hočejo obkoliti, jo oslabiti, zdrobiti in uničiti,« je povedal.

Rusija medtem na poti do cilja - priključitvi Krima in mesta Sevastopol - uspešno preskakuje birokratske ovire. Predsednik ruskega ustavnega sodišče Valeri Zorkin je sporočil, da je sodišče sporazum že razglasilo za veljaven. Zdaj ga mora ratificirati le še ruski parlament.