Nadaljuje se sojenje Mladiću

Sojenje se nadaljuje z navzkrižnim zaslišanjem priče tožilstva, nekdanjega političnega svetovalca sil ZN Davida Harlanda.

Objavljeno
16. julij 2012 15.55
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se danes nadaljuje sojenje nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću. Sojenje so prekinili v četrtek, ko so Mladića zaradi slabega počutja odpeljali v bolnišnico. V sodni dvorani je danes tudi Mladić, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sojenje se nadaljuje z navzkrižnim zaslišanjem priče tožilstva, nekdanjega političnega svetovalca sil ZN Unprofor Davida Harlanda. Pred nadaljevanjem sojenja predsedujoči sodnemu senatu Alphons Orie niti svetovalec Mladićeve obrambe Branko Lukić danes nista omenila Mladićevega zdravja.

Potem ko so 70-letnega Mladića v četrtek med sojenjem zaradi slabega počutja odpeljali v bolnišnico, so v petek iz haaškega sodišča sporočili, da so Mladića prepeljali nazaj v pripor, saj so zdravstvene preiskave potrdile, da se mu zdravstveno stanje ni poslabšalo in da ni nobene potrebe po zdravljenju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, tudi za genocid najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Mladića so 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji, sojenje v Haagu pa se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. Tožilstvo naj bi nato 29. maja začelo predstavitev dokazov. Orie je to, tudi zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi, nato preložil na 9. julij, ko je nastopila tudi prva priča tožilstva.