Nagrada Saharov odhaja v Iran

Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi sta bila v preteklih letih žrtvi političnih sodnih procesov.

Objavljeno
26. oktober 2012 15.53
IRAN-EU-RIGHTS-PRIZE-COMBINATION
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Bruselj - Zaprta iranska odvetnica Nasrin Sotudeh in iranski režiser Džafar Panahi sta letošnja dobitnika nagrade za svobodo misli, ki jo podeljuje evropski parlament.

Prislužila sta si jo zaradi vztrajnega zagovarjanja človekovih pravic, demokratičnih vrednot in opozarjanja na tegobe najranljivejših delov družbe. Nasrin Sotoudeh velja za eno najvidnejših zastopnic obtoženih političnih aktivistov in pravic žensk v Iranu. Džafar Panahi se je v zadnjem desetletju uveljavil kot pronicljiv opazovalec iranske družbe, ki se v svojih filmih osredotoča zlasti na pogosto težak položaj otrok, žensk in revnih.

Oba dobitnika sta bila v preteklih letih žrtvi političnih sodnih procesov. Zaradi domnevnega širjenja negativne propagande in delovanja proti državi je bila Sotudehova januarja 2011 obsojena na šestletno zaporno kazen.

Pozivov zahodnih vlad k njeni izpustitvi oblast v Iranu ni upoštevala. V skrbeh zaradi sistematičnega nadlegovanja članov njene družine je 16. oktobra letos pričela gladovno stavkati. Panahiju, ki se je s svojim delom uveljavil v mednarodnem prostoru, od konca leta 2010 grozi šestletna zaporna kazen, ravno tako zaradi širjenja protirežimske propagande. Sodba nižjega sodišča, ki jo na podlagi pritožbe potrditi še vrhovno sodišče, vključuje tudi 20-letno prepoved snemanja filmov.

Poleg članic ruske punkovske skupine Pussy Riot je bil letos za prestižno nagrado, imenovano po sovjetskemu znanstveniku in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu, nominiran tudi beloruski aktivist Aleš Bjaljacki. Z izjemo Panahija in Jekaterine Samučevič, tretje članice zasedbe Pussy Riot, nobeden od letošnjih glavnih nominirancev za saharova proglasitve ni spremljal s prostosti.

»S to nagrado izražamo solidarnost in občudovanje nad moškim in žensko, ki se nočeta podrediti ustrahovanju v Iranu,« je med plenarnim zasedanjem v Strasbourgu dejal predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz. Nagrado za svobodo mišljenja EU podeljuje od leta 1988.