Najbolje kaže srbskim nacionalistom

Pred srbskimi volitvami: zelo majhne razlike med strankami in predsedniškimi kandidati

Objavljeno
22. april 2012 21.09
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Srbijo pred splošnimi volitvamizaznamuje negativna predvolilna kampanja, srbskimediji pa so praviloma odstopili od svoje nadzornevloge. Namesto kritičnih in analitičnih prispevkov ovolitvah zgolj prenašajo informacije o dejavnosti političnih strank in njihovih kandidatov.

Po rezultatih zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je opravil časnik Blic, pred volitvami najbolje kaže Srbski napredni stranki Tomislava Nikolića (22 odstotkov) in Srbskemu gibanju obnove Vuka Draškovića, ki jima z 21 odstotki podpore sledita Zveza vojvodinskih Madžarov in Liga socialdemokratov Vojvodine Nenada Čanka. Na petem mestu je s 14 odstotki Demokratska stranka Borisa Tadića.

Medtem je Tadić predstavil svoj predsedniški program v petih točkah, ki ima za cilj gospodarski razvoj Srbije. Gre za nadaljevanje procesa evropskih povezav, ki bi Srbiji omogočil, da v petih letih konča pristopna pogajanja z EU. Gospodarski razvoj bi omogočilo kmetijstvo, industrilizacija, tuje naložbe in izvoz. Gospodarstvo bi okrevalo s pomočjo investicij v izobraževanje, nadaljevanjen boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter ob rešitvi zamrznjenega konflikta na Kosovu, ki ne vključuje delitve ali priznanja, temveč predvideva poseben status za tamkajšnje Srbe.

Tomislav Nikolić se zavzema za vzpostavitev dvostrankarskega sistema, izključuje pa možnost velike koalicije z demokrati. To bi bilo po njegovem mnenju škodljivo za državo. Glede volitev na Kosovu je izjavil, da bi bilo nespametno poriniti prst v oči celotne mednarodne skupnosti in ogrozili varnost svojih državljanov. Nikolić je še poudaril, da želi Srbijo urediti Srbijo po vzoru Nemčije, kjer vsi plačujejo davke in vedo, kaj jim dolguje država, kjer gospodarski sistem dobro deluje, pravosodje pa ni pod vplivom oblasti in kriminalcev.

Prvak Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić, ki je po podpori volilcev na tretjem mestu, je poudaril, da bo ohranil tako stranko, kot Srbijo. Sledita kandidat koalicije »Preobrat« Čedomir Jovanović, ki stavi na drugačno regionalno politiko Srbije, in prvak Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, ki navija za politično nevtralnost Srbije.

Republiška volilna komisija je začela s tiskanjem volilnih lističev, v srbski skupščini pa so z žrebom določili vrstni red predsedniških kandidatov. Prvi na galasovnici bo Zoran Stanković iz Združenih regij Srbije, drugi Vladan Glišić, ki ga je predlagala skupina državljanov »Dveri«, tretji pa kandidat koalicije »Za boljše življenje« Boris Tadić. Na četrtem mestu bo prvak DSS Vojislav Koštunica, peti bo Zoran Dragišić, ki ga je predlagalo »Gibanje delavcev in kmetov«, šesta pa bo kandidatka Srbske radikalne stranke Jadranka Šešelj. Na sedmem mestu bo Muamer Zukorlić, ki ga je predlagala skupina državljanov, na osmem bo Danica Grujičić iz »Socialdemokratske zveze«, deveti bo Ivica Dačić (koalicija SPS, Stranke združenih upokojencev Srbije in Enotne Srbije), deseti bo kandidat koalicije »Preobrat« Čedomir Jovanović, enajsti kandidat Zveze vojvodinskih Madžarov Ištvan Patsor, dvanajsti pa predsedniški kandidat koalicije »Premaknimo Srbijo« Tomislav Nikolić.

7.026.579 volilnih upravičencev bo 6. maja, ko bodo hkrati potekale predsedniške, parlamentarne, pokrajinske in lokalne volitve, bo lahko glasovalo na skupno 8.585 voliščih, od katerih jih bo 37 v tujini, 29 pa v zavodih za izvajanje kazenskih sankcij. Čeprav je predsednica skupščine Slavica Slavica Đukić Dejanović razpisala splošne volitve tudi na Kosovu, se je Beograd odločil, da ne bo organiziral lokalnih volitev, ni pa še znano, ali bodo na Kosovu potekale predsedniške in parlamentarne volitve.