Najstnik prelisičil Apple

Po zaslugi petnajstletnega dijaka uporabniki lahko sami upravljajo svoj pametni telefon.

Objavljeno
19. marec 2013 20.48
APPLE-IPHONE/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – David Gölzhäuser bi najraje ostal čisto navaden dijak v svojem Hauzenbergu pri Passauu, a se bo v spomin morda zapisal kot čudežni deček, ki je prelisičil svetovnega tehnološkega velikana Apple.

Komaj petnajstletni Gölzhäuser, ki je zaradi ljubezni svojega očeta do Applovih izdelkov odraščal z njimi, je programiral aplikacijo z nazivom HiddenApps in jo 6. marca ponudil uporabnikom. S »skrito aplikacijo« je mogoče izključiti programe, ki jih ponuja proizvajalec, in mnogi po vsem svetu so hitro ugotovili, da tako lahko sami upravljajo svoj pametni telefon. Aplikacije lahko dodajajo in odstranjujejo po svoji volji, in še posebno mimo uradne trgovine, med drugim lahko izključijo reklame, kar za Apple lahko pomeni še dodatno izgubo prihodkov.

In kako se je bavarskemu dijaku posrečilo prelisičiti natančni pregled kalifornijskega giganta? Opcijo, ki omogoča izključitev, je preprosto vklopil šele potem, ko je koncern za zastonjsko aplikacijo že prižgal zeleno luč. Do ponedeljka, ko so pri Applu Gölzhäuserjevo aplikacijo odstranili iz ponudbe, si jo je naložilo že več kot 64.000 uporabnikov, in hekerji z vsega sveta zdaj mladeniča slavijo kot simbol uporništva proti neznanski moči velikih koncernov, ki jo za mnoge pooseblja tudi tehnološki gigant iz kalifornijskega Cupertina.

David pa noče biti junak, novinarjem je povedal, da Applu ni hotel povzročiti nobene škode, samo programira rad in je pred HiddenApps ustvaril že nekaj drugih aplikacij, med njimi iEverythingSearch za iskanje informacij o filmih ter iEverythingTech za iskanje novic. Pri tem pa verjetno tudi sam ve, da se ilegalno uporništvo lahko hudo maščuje. V ZDA so namreč pravkar na več kot tri leta zapora obsodili sedemindvajsetletnega hekerja, ki je ukradel podatke o 120.000 uporabnikih Applovega ipada. »Ko je postalo jasno, da je v težavah, si je začel izmišljevati, da je samo hotel internet narediti varnejši,« je po obsodbi Andrewa Auernheimerja povedal pristojni tožilec. »Porote in sodnika ni prepričal.«

Gölzhäuserju so pri Applu zgolj odrekli članstvo, ki omogoča razvijanje aplikacij, po drugi strani pa je, kot piše münchenski Süddeutsche Zeitung, že dobil nekaj drugih ponudb za sodelovanje pri programiranju – ali tudi iz Cupertina, še ni znano. Najprej je tako in tako na vrsti šola, pravi.