Najvišje moskovsko sodišče potrdilo kazen članicama Pussy Riot

Marija Aljohina in Nedežda Tolokonikova sta bili zaradi huliganstva obsojeni na dve leti zapora.

Objavljeno
29. maj 2013 21.52
Russia Pussy Riot
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Najvišje moskovsko sodišče je zavrnilo pritožbo članic pank skupine Pussy Riot Marije Aljohine in Nedežde Tolokonikove na dveletno zaporno kazen zaradi huliganstva. Dejstvo, da imata obsojenki majhne otroke sodnice Olge Jegorove po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ni prepričalo. »Nista politični zapornici, ampak zgolj huliganki,« je pojasnila sodnica.

Nižje sodišče je tri članice pank skupine, ki so ruske oblasti in cerkev razjezile z glasbenim protestom pred oltarjem moskovske katedrale, na dvoletno kazen v delovnih taboriščih obsodilo avgusta lani. Prizivno sodišče je nato oktobra Jekaterino Samucevič izpustilo, Aljohina in Tolokonikova pa kljub prošnji za pogojni izpust ostajata za rešetkami. Tako je pred tedni presodilo sodišče, ki je pritrdilo oceni zaposlenih v zaporu, da se obsojeni nista pokesali svojih dejanj, zato je pogojni izpust neprimeren.

Aljohina je zaradi prepovedi sodišča, da bi obravnavo o pogojnem izpustu spremljala osebno, in zaradi spornega ravnanja v zaporu začela gladovno stavkati. Včeraj so jo po sedmih dneh odklanjanja hrane premestili v zaporniško bolnišnico. Soproga Nedežde Tolokonikove Pjotr Verzilov, ki je Aljohino obiskal v zaporu, je povedal, da namerava s stavko nadaljevati vse dokler ne omilijo zaporniškega režima.

Kot smo v Delu že poročali, so članice Pussy Riot v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki, večjo pozornost tako domače kot svetovne javnosti pa so si pridobile z nastopom, ki so ga februarja lani izvedle v moskovski katedrali. Med spornim nastopom je namreč trojica deklet - Marija Aljohina, Nadežda Tolokonikova in Jekaterina Samucevič - zapela nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami.