Namestnica indijskega konzula se je izognila kazenskemu pregonu

ZDA so zahtevale, da Devjani Khobragadezapusti državo, kar je v četrtek menda tudi storila.

Objavljeno
10. januar 2014 09.41
Posodobljeno
10. januar 2014 09.50
INDIA-USA/DIPLOMAT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

New York − Ameriška zvezna velika porota je v četrtek potrdila obtožnico proti nekdanji namestnici generalnega konzula Indije v New Yorku, 39-letni Devjani Khobragade, vendar pa je zanjo težav konec, saj so ZDA po pisanju Slovenske tiskovne agencije zahtevale, naj zapusti državo. Televizija CNN je poročala, da je to v četrtek tudi storila.

Aretacija Khobragadejeve je lani povzročila velik diplomatski in politični kraval v Indiji, saj so jo pri sprejemu v zapor slekli in ji preiskali telesne odprtine, kot to ameriški zvezni ječarji redno in v skladu s pravili počnejo z aretiranimi. Nič kaj veliko kravala pa ni bilo zaradi razloga za aretacijo. Khobragadejeva je namreč gospodinjski pomočnici, ki jo je uvozila iz Indije, plačevala okrog 500 dolarjev na mesec za delo skoraj povsem brez prostega časa.

Na uradni prošnji za vizum je navedla, da bo ženski plačevala 4500 dolarjev na mesec, zato so jo aretirali, sedaj pa tudi obtožili kršenja zakona o vizumih in laganja na uradnih dokumentih. Indija je ugotovila, da imajo Američani prav, ko trdijo, da konzuli nimajo enake imunitete, kot jo imajo diplomati in Khobragadejevo so prezaposlili na misijo pri ZN.

ZN so selitev potrdili in, kot kaže, so jo tudi ZDA, saj ji je State Department priznal imuniteto. Da bi se izognili nadaljevanju povračilnih ukrepov proti Američanom v Indiji, je State Department priznal imuniteto in formalno zaprosil Indijo, naj se Khobragadejeva imuniteti odpove, da se lahko sooči z obtožnico. Indija je to zavrnila, ZDA pa so nato zahtevale, naj zapusti državo, piše STA.

Khobragadejevi tega ni bilo potrebno dvakrat reči in v četrtek naj bi bila že na poti domov. Obtožnica sicer ostaja in dokler ne zastara, se bo lahko Khobragadejeva New Yorka le še spominjala. Razen če bo seveda pripravljena iti na sodišče in se z obtožnico spopasti, še piše STA.