Napad na judovski muzej zahteval še četrto žrtev

Tožilstvo je sporočilo, da za zdaj še ne more potrditi, da je šlo za teroristično ali protijudovsko dejanje.

Objavljeno
25. maj 2014 15.54
Posodobljeno
25. maj 2014 15.54
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Bruselj - Tretja smrtna žrtev sobotnega napada na judovski muzej v Bruslju je francoska državljanka, je danes potrdilo belgijsko tožilstvo. Pred tem je izraelsko zunanje ministrstvo sporočilo, da sta med žrtvami izraelska zakonca iz Tel Aviva. Tožilstvo je še sporočilo, da za zdaj še ne more potrditi, da je šlo za teroristično ali protijudovsko dejanje.

Po poročanju tujih agencij pa je napad danes zahteval še četrto smrtno žrtev. Za posledicami ran je namreč umrl Belgijec, ki je delal na recepciji muzeja. Policija je medtem objavila video posnetek in opis storilca.

Napadalec je medtem še vedno na begu. Po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga naj bi tamkajšnja policija danes objavila fotografije domnevnega napadalca, ki naj bi po prepričanju tožilstva delovala sam. »Storilec je najverjetneje bil sam, dobro pripravljen in oborožen,« je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva.

Motiv napada še ni znan

Oblasti so že v soboto pridržale eno osebo, ki je priznala, da je bila v času napada na prizorišču, a zanikala vpletenost v incident. Po navedbah tožilstva so osebo medtem že izpustili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah predstavnikov muzeja je napadalec najprej streljal na izraelska turista, nato pa je napadel še Belgijca, zaposlenega v muzeju, ter francosko prostovoljko.

Motiv napada še ni znan, je pa predstavnik judovske skupnosti v mestu Joel Rubinfeld v soboto menil, da je šlo za teroristično dejanje in dejanje iz sovraštva. Da ima napad nedvomno protijudovsko ozadje, se je danes strinjal tudi francoski predsednik Francois Hollande.