Napad na kongresnico posledica ostre retorike, groženj in hujskanja k nasilju?

Ameriško zvezno tožilstvo je vložilo obtožnico proti 22-letnemu Jaredu Loughnerju, osumljenemu poskusa umora kongresnice Gabrielle Giffords. Obtožnica ga zaenkrat bremeni poskusa umora članice kongresa, dvakratnega umora in dvakratnega poskusa umora. Za dejanje mu lahko grozi celo smrtna kazen.

Objavljeno
10. januar 2011 11.41
Maja Jaklič, delo.si
Maja Jaklič, delo.si
Tucson - Loughner je v soboto vdrl na shod demokratske kongresnice v Tucsonu in ustrelil kongresnico v glavo. Nato je začel brezciljno streljati naokoli. Izstrelil je 31 nabojev ter z njimi ubil šest in ranil štirinajst ljudi, med njimi devetletno deklico, ki se je po svoji smrti v srca Američanov še posebej zapisala, ker je bila rojena 11. septembra 2001 in se je zato močno zanimala za politiko. Strelca so ukrotili šele, ko je poskušal znova napolniti svojo polavtomatsko pištolo. V tistem trenutku je namreč orožje zgrabila udeleženka shoda Patricia Maisch, ki je čakala v vrsti, da bi se fotografirala s kongresnico. Napadalca so nato obvladali.

Dvaindvajsetletnika, ki se še vedno brani z molkom, so danes popoldne zaslišali na sodišču v Phoenixu. Pred poroto ga bo zagovarjala znana odvetnica Judy Clark iz kalifornijskega San Diega, ki je branila napadalca v Ohklahoma Cityju Timothyja McVeigha in avtorja pisemskih bomb Teda Kaczynskega, bolj znanega pod imenom Unabomber. Kot je pred tem povedala Heather Williams, pomočnica arizonskega državnega branilca, so mu namerno dodelili zagovornico, ki ni iz Arizone. Med žrtvami sobotnega streljanja je namreč tudi arizonski zvezni sodnik John M. Roll, zato so hoteli, da bi Loughnerja zagovarjal nekdo iz druge zvezne države.

Loughner napad načrtoval vnaprej?

Policisti so preiskali hišo osumljenca in v sefu našli sporočila z besedami »načrtoval sem vnaprej«, »moj atentat« in ime »Giffords«. Odkrili so tudi dokumente, ki dokazujejo, da je bil osumljenec v stiku s kongresnico že pred napadom.

Našli so tudi pismo, v katerem se mu kongresnica zahvaljuje za udeležbo na shodu v Tucsonu avgusta 2007. Takrat naj bi mu - po besedah sošolcev - političarka odgovorila na vprašanje: »Kaj je vlada, če besede nimajo pomena?« Njen odgovor ga je menda ujezil, saj mu ni povedala veliko. »Rekel je 'kaj si mislite o ljudeh, ki delajo za vlado, a ne znajo opisati, kaj počenjajo,'« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal eden izmed Loughnerjevih sošolcev. »Ni maral vladnih uslužbencev in njihovega načina govorjenja - kot da hočejo prikriti kakšno zaroto,« je dodal.

Loughnerjevo vedenje je njegove prijatelje sicer odbijalo - pošiljal jim je nenavadna sporočila, včasih pa je za več tednov prekinil stike. Skrbi je povzročalo tudi vodstvu kolidža, ki ga je obiskoval. Loughner je namreč v učilnici in knjižnici večkrat povzročal nered; septembra lani so ga celo suspendirali. Naslednji mesec je kolidž zapustil sam, vodstvo šole pa mu je vrnitev dovolilo le pod pogojem, da njegovo duševno stanje oceni strokovnjak in presodi, ali ne predstavlja nevarnosti za sošolce in uslužbence.

Zdravniki: prezgodaj za ocene, a ostajamo optimistični

Štiridesetletna kongresnica je medtem še vedno v komi, vendar pa jo zdravniki občasno zbudijo in preverijo njen odziv na preproste ukaze kot je na primer stisk roke. Zdravniki pravijo, da je še prezgodaj za ocene, kako dolgo bo zdravljenje potekalo - po nekaterih ocenah bi lahko trajalo mesece ali celo leta -, kljub temu pa ostajajo optimistični. Zelo malo je namreč ljudi, ki preživijo strel v glavo iz neposredne bližine, toda trenutno vse kaže, da bo Gabrielle Giffords ena izmed njih.

Zasluge za to, da je preživela, zdravniki pripisujejo hitremu odzivu ljudi, ki so bili na prizorišču dogodka. Daniel Hernandez, pripravnik v njeni ekipi, ji je na pomoč pohitel le nekaj sekund po strelu, s čimer se je izpostavil veliki nevarnosti, saj je napadalec še vedno streljal. Pritiskal je na rano, da bi zaustavil krvavitev, in kongresnico potegnil v naročje, da se ne bi zadušila z lastno krvjo. Reševalci so jo nato odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer jo je operiral nekdanji vojaški kirurg Peter Rhee. Kot je povedal, je krogla prestrelila levo polovico možganov, ki je med drugim odgovorna za govor. Ker obstaja nevarnost, da bodo možgani zdaj zatekli, so kongresnici odstranil polovico lobanje. Kost so shranili in jo bodo znova pritrdili, ko se bo oteklina zmanjšala. Po besedah doktorja Rheeja to tehniko pogosto uporabljajo pri operacijah vojnih poškodb.

Molitvi za okrevanje političarke se je medtem pridružilo na stotine ljudi, številni pa so pred bolnišnico pustili sveče, cvetje in sporočila z dobrimi željami. Po naročilu predsednika Baracka Obame bodo ameriške zastave danes visele na polovici drogov; poleg tega je predsednik Američane povabil, naj se mu popoldne pridružijo pri minuti tišine za žrtve.

Napadalec deloval sam


Sumi o domnevnem pomagaču, ki naj bi z Loughnerjem sodeloval pri pripravi atentata, pa so se izkazali za neresnične. Kot je povedal šerif Clarence Dupnik, so neidentificiranega moškega, za katerega so ameriške oblasti včeraj dejale, da je morda vpleten v napad, oprostili suma. Ugotovili so namreč, da gre za taksista, ki so ga nadzorne kamere posnele, ko je skupaj z Loughnerjem vstopil v nakupovalni center, kjer je žele zamenjati bankovec za 20 dolarjev.

Napad posledica ostre retorike, groženj in hujskanja k nasilju?

V Združenih državah se je po napadu razvnela razprava o tem, ali je za strelski pohod kriva agresivna retorika - predvsem na strani pristašev republikanske stranke. Razprava se je osredotočila na ostre besede, grožnje in posredno hujskanje k nasilju - značilnosti ameriške politične kulture zadnjega časa.

Pred časom je nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin Gabrielle Giffords na primer označila za eno izmed najpomembnejših »tarč« na novembrskih vmesnih volitvah. S še 19 drugimi demokrati jo je na svoji spletni strani celo upodobila na strelski tarči. Nekdanja guvernerka z Aljaske je po sobotnem napadu tarče umaknila in izrazila sožalje, njeni predstavniki pa so sporočili, da je šlo zgolj za politično gesto. Palinova je sicer znana po svoji ostri retoriki. Pred kratkim je tako dejala, da bi morali ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea obravnavati kot terorista in ga ujeti, nakar so začeli desničarji v Združenih državah pozivati k njegovi likvidaciji.

Nacionalni judovski demokratski svet, ki povezuje judovsko skupnost in demokratsko stranko, je napad označil za posledico razcepljene politične razprave. »Povsem iskreno lahko rečemo, da so v današnjem političnem ozračju in glede na današnjo politično retoriko številni prispevali k nizkotnemu diskurzu, ki je prav gotovo botroval dogodku,« so sporočili. Gabrielle Giffords je namreč prva ženska judovskih korenin, ki so jo v Arizoni izvolili v kongres. 

Kot poroča Guardian, je bil njen oče bolj neposreden. Na vprašanje, ali je imela njegova hči kaj sovražnikov, je namreč odgovoril: »Da, celotno gibanje Čajanka.«

Ultrakonservativno gibanje se sicer poskuša distancirati od napada. Kot so sporočili, je ognjevita razprava dobrodošla, toda le dokler gre za spopad idej. »Napad na kogar koli zaradi političnih namenov je napad na demokratični proces. Pridružujemo se vsem, ki ga glasno obsojajo.«

New York Times sicer opozarja, da noben dogodek po bombnem napadu v mestu Oklahoma City leta 1995, v katerem je umrlo 168 ljudi, ni sprožil toliko vprašanj o tem, kaj je pomagalo ustvariti takšno ozračje: ekstremizem, protivladna nastrojenost in politična trenja. Sobotni napad je pripeljal celo do tega, da so morali republikanci za kratek čas prestaviti svojo politično agendo - napovedano glasovanje o zdravstveni reformi predsednika Obame.