Napad v Afganistanu zahteval skoraj 90 življenj

Po navedbah guvernerja okrožja Urgun je bila večina žrtev civilistov.

Objavljeno
15. julij 2014 20.58
AFGHANISTAN-UNREST-SOUTHEAST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kabul - Na živahni tržnici na jugovzhodu Afganistana se je danes razstrelil samomorilski napadalec v avtomobilu. Ubitih je bilo najmanj 89 ljudi, približno 42 jih je bilo ranjenih, so sporočili z afganistanskega obrambnega ministrstva. V napadu v Urgunu je napadalec v avtomobilu detoniral bombo, ko so ga na nadzorni točki na tržnici ustavili policisti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah guvernerja okrožja Urgun Mohameda Reze Harotija je bila večina žrtev civilistov. Med ubitimi sta bila tudi dva policista. Najhujši letošnji napad v Afganistanu se je zgodil sredi postnega meseca ramazan, odgovornosti zanj pa ni prevzela še nobena skupina. Talibi so že zanikali kakršnokoli vpletenost. V sporočilu so še zapisali, da obsojajo napad.

Eksplozija v Urgunu je bila sicer tako silovita, da je uničila večji del tržnice, poroča STA. Obrambno ministrstvo je na prizorišče poslalo osem rešilcev in dva helikopterja za čim hitrejši prevoz ranjencev v vojaške bolnišnice.

Medtem sta bila v bombnem napadu v Kabulu danes ubita še dva sodelavca oddelka za informiranja predsedniške palače. Še pet vladnih sodelavcev je bilo ranjenih. Odgovornost za ta napad so že prevzeli talibani.