Napadalec kot zlobnež iz stripov o Batmanu

Obiskovalci kinodvorane, kjer je James Holmes ubil 12 ljudi, so sprva mislili, da gre za del predstave.

Objavljeno
21. julij 2012 13.05
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Washington, Los Angeles - Petkov pokol v kinodvorani v Koloradu, ko je 24-letni James Eagen Holmes ubil 12 in ranil 58 obiskovalcev premiere novega filma o Batmanu, je nekoliko spominjal na prizore iz stripov in filmov o tem superjunaku. Režiser omenjenega filma Christopher Nolan se je medtem na tragičen dogodek odzval z ogorčenjem.

Množični morilec iz Kolorada, sicer magister nevrologije, ki je doslej veljal za zadržanega, a inteligentnega fanta, še vedno ne želi komunicirati s policijo in razkriti motivov za napad. Ameriški mediji medtem ugotavljajo, da dogodek spominja na epizode iz stripov in filmov o superjunaku Batmanu, po poročanju tujih tiskovnih agencij povzema Slovenska tiskova agencija.

Novi film o Batmanu Vzpon viteza teme na primer vsebuje prizor, v katerem se zamaskirani napadalec s pajdaši pretihotapi na nogometni stadion ter s puškami in eksplozivom izvede napad na množico navijačev.

Holmes, ki je napad izvedel z granatami s solzivcem, polavtomatsko puško, šibrovko in dvema pištoloma, je sicer deloval sam, naj bi pa po navedbah newyorškega policijskega komisarja Rayja Kellyja imel rdeče pobarvane lase, tako da je spominjal na najslavnejšega Batmanovega zlobneža Jokerja.

Te navedbe zaenkrat ostajajo nepotrjene, zgovorna pa je zmeda številnih preživelih napada, ki so ob dimu in glasnih strelih v kinodvorani v Aurori najprej mislili, da gre za del predstave.

V stripih o Batmanu se kot prizorišče napadov zlobnežev poleg tega pogosto pojavljajo kinodvorane, gledališča ali drugi javni prostori, kjer se zbirajo množice nič hudega slutečih ter razvedrila željnih ljudi.

Številne kinodvorane po ZDA so se po petkovem napadu odločile za poostritev varnostnih ukrepov.

Tudi ameriška kinomreža AMC, ki ima kinodvorane po celi državi, je zagotovila, da tesno sodeluje s policijo in lokalnimi oblastmi. Iz varnostnih razlogov je obiskovalcem svojih kinodvoran do nadaljnjega prepovedala vstop v kinodvorane v maskah ali z igračami, ki spominjajo na orožje. Opozorilo velja predvsem za oboževalce stripovskih junakov, kot je Batman, ki se radi oblačijo kot njihovi idoli.

Na petkovo tragedijo se je že odzval tudi režiser zadnjih treh filmov o Batmanu Christopher Nolan. Napad je označil za brezčutno tragedijo, ki ga navdaja z globoko žalostjo. Napadalec je po Nolanovih besedah z napadom oskrunil kino. Nolan, ki je Vzpon viteza teme režiral kot zadnji del svoje trilogije o Batmanu, je zaradi tragedije odpovedal sredino premiero filma v Parizu, ki bi se je morale udeležiti tudi glavne zvezde novega filma.