Napadalec vdrl na moskovsko šolo in ubil dva človeka

Ruski predsednik je napad enega od učencev pripisal šolskemu sistemu, ki umetnosti ne posveča dovolj pozornosti.

Objavljeno
03. februar 2014 11.34
policija
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Moskva − Iz Rusije poročajo o tragičnem dogodku na eni izmed moskovskih šol, kamor je danes vdrl eden od učencev, oborožen s puškami. Med napadom je ubil varnostnika in učitelja ter ranil policista, nato pa za krajši čas za talce zajel 20 šolarjev.

Drama se je razpletla, ko je policija v šolo poslala napadalčevega očeta, oblečenega v neprebojni jopič. Ta je uspel sina prepričati, naj se mirno preda. Ko so otroci, stari okoli 15 let, in učitelji varno zapustili prostor, je policija najstnika razorožila in ga prijela.

Tiskovni predstavnik ruskega preiskovalnega odbora je ugibal, da je najstnik najverjetneje doživel živčni zlom, saj drugega motiva za zdaj niso našli. Po besedah očividcev je bil napadalec odličnjak, v spora zaradi ocene pa se je menda zapletel z ubitim učiteljem. »Učitelja je ustrelil v trebuh. Potem, kot da se je hotel prepričati, da je res mrtev, ga je ustrelil še v glavo,« je poznanje povedala ena od njegovih sošolk.

Na napad, ki se je zgodil le nekaj dni pred začetkom olimpijskih iger, se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. O incidentu, ki gaje označil kot tragičnega, so ga obvestili na posebnem srečanju na temo umetnosti, kar je bilo zaznati tudi njegovem odzivu: »Vzgojiti je treba novo generacijo gledalcev z dobrim okusom za umetnost, ki bo sposobna razumeti in ceniti gledališko, dramsko in glasbeno umetnost. Če bi to doslej delali, kot se spodobi, potem morda ne bi bilo tragedij, podobnih današnji v Moskvi.«

Moskovski župan Sergej Sobjanin je že napovedal poostritev varnostnih ukrepov v vseh šolah po mestu.