Nasilje na lokalnih volitvah v Turčiji

V krajih Gölbasi in Yuvacik na jugu in jugovzhodu države so se spopadli privrženci različnih kandidatov.

Objavljeno
30. marec 2014 16.06
TURKEY-VOTE-CHP
Ni. Č., Ma. F., Delo.si, STA
Ni. Č., Ma. F., Delo.si, STA

Ankara - Med današnjimi lokalnimi volitvami v Turčiji je prišlo do nasilnih obračunov, pri čemer je po poročanju medijev umrlo najmanj osem ljudi. V provincah Hatay in Sanliurfa na jugu in jugovzhodu države so se spopadli privrženci različnih kandidatov, prišlo je tudi do streljanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Od jutra so v 81 državnih provincah odprta volišča za več kot 52 milijonov volilnih upravičencev, da izberejo župane in druge lokalne predstavnike za prihodnje petletno obdobje. Volišča se bodo zaprla predvidoma ob 17. uri.

Lokalne volitve so pomemben preizkus za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana. Občinske volitve so prve po izbruhu protivladnih protestov in korupcijskega škandala, ki so dodobra zamajali Erdoganovo vladavino.

Premier je ob oddaji glasu v Carigradu izrazil prepričanje, da bodo »kljub vsem neljubim izjavam in govorom (opozicije) na dosedanjih shodih, ljudje danes povedali resnico«. »Kar bodo ljudje povedali, bo,« je dodal. »Voljo ljudi je treba spoštovati.«

Erdogan, ki je na oblasti že več kot deset let, se je številnim volivcem zameril zaradi grobega odziva na proteste in obsežno protikorupcijsko preiskavo. Svoje kritike je označil za teroriste, izvedel obsežno čistko v policijskih in pravosodnih vrstah ter blokiral Twitter in YouTube.

V AKP so pred tokratnimi volitvami nekoliko znižali pričakovanja in pravijo, da bo vsak rezultat nad 38,8 odstotka, kolikor so jih dobili na lokalnih volitvah leta 2009, uspeh. To je precej manj kot na splošnih volitvah leta 2011, na katerih so dobili 49 odstotkov glasov. Javnomnenjske raziskave AKP napovedujejo med manj kot 35 odstotki in več kot 45 podpore.