»Nasilje omadeževalo rajsko podobo Maldivov«

Nemiri, ki so izbruhnili po odstopu predsednika Mohameda Našida, so bili sprva omejeni zgolj na prestolnico Male.

Objavljeno
09. februar 2012 15.14
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Male − Generalni sekretar maldivskega združenja za turistično industrijo Mohamed Sim Ibrahim je opozoril, da je politično nasilje na Maldivih omadeževalo podobo tega arhipelaga v Indijskem oceanu, ki je do nedavnega veljal za eno od najbolj luksuznih turističnih destinacij na svetu.

»Nasilje je omadeževalo našo podobo. Postali smo samo še ena bližnjevzhodna država z nasiljem na ulicah,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Ibrahim. »Vsi ti negativni naslovi o političnih nemirih škodijo našim mednarodnim partnerjem, tujim investitorjem in turizmu,« je dodal.

Nemiri, ki so izbruhnili po odstopu predsednika Mohameda Našida, so bili sprva omejeni zgolj na prestolnico Male, ki si je večina tujcev nikoli ne ogleda, saj se z letala nemudoma presedejo na ladje ali manjša letala, ki jih odpeljejo na ciljne destinacije, a nasilje se je že razširilo na nekatere druge otoke. V drugo največje mesto Adu so danes tako poslali vojsko, ki je zavarovala tamkajšnje letališče. Kot je pojasnil tamkajšnji župan, bi morali biti turisti varni, toda le, če se ne bi nihče podal v mesto, kjer sta zakon in red menda povsem zatajila.

Kljub razmahu nasilja so turistične organizacije zabeležile le majhno število odpovedi, čeprav so Avstralija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska in Združene države izdale opozorila pred potovanjem na Maldive.

Nekdanji predsednik pričakuje aretacijo

Odstavljeni predsednik Našid, ki trdi, da so ga k sestopu z oblasti prisilili z državnim udarom, pričakuje, da ga bodo še danes aretirali. »Izdali so nalog za mojo aretacijo in mi sporočili, da bom prvi nekdanji predsednik, ki bo preostanek življenja preživel v ječi,« je dejal. »Upam, da bo mednarodna skupnost to opazila in nemudoma ukrepala,« je dodal.

Včeraj se je v prestolnici sicer zbralo tisoče Našidovih privržencev. Izbruhnilo je tudi nekaj spopadov. Protestniki so v policiste namreč metali kamenje, policisti pa so jih napadli s pendreki. Pretepli so tudi več višjih članov Našidove stranke in tudi nekdanjega predsednika. Ponči je bilo po vsej državi napadenih 18 policijskih postaj, oplenjenih in požganih pa več sodišč in vladnih stavb.

Novi predsednik Mohamed Vahid, ki je zaprisegel le nekaj ur po odstopu Našida, si medtem prizadeva, da bi ohranil red. Tako je zamenjal notranjega in obrambnega ministra, v nekatere kraje pa poslal vojsko. Tako Vahid kot vojska zanikata, da je šlo pri Našidovem odstopu za državni udar, čeprav je predstavnik vojske potrdil, da so Našidu »svetovali«, naj odstopi.