Nasilje v Siriji se stopnjuje

Po podatkih aktivistov za človekove pravice je bilo v zadnjih dveh dneh ubitih okoli sto ljudi.

Objavljeno
27. januar 2012 18.56
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − V tretjem največjem sirskem mestu Homs, ki leži približno 160 kilometrov severno od prestolnice Damask, je danes, dan po tem, ko so oborožene sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, obstreljevale domovanja tamkajšnjih prebivalcev in jih po podatkih aktivistov najmanj 30 ubile, znova izbruhnilo nasilje. Napad na Homs se je po pisanju katarske Al Džazire začel že pred zoro, o podobnih dogodkih pa poročajo tudi iz drugih mest.

Vodja misije Arabske lige v Siriji je dejal, da se je raven nasilja v zadnjih treh dneh močno zvišala, še posebej v mestih Homs, Dama in Idlib. »Trenutne razmere ne pomagajo pri pripravi vzdušja, v katerem bi sprte strani sedle za pogajalsko mizo,« je po poročanju Al Džazire dejal general Mohamed Ahmed Mustafa al Dabi. Hkrati je pozval k »takojšnjemu prenehanju nasilja, s čimer bi zaščitili sirske civiliste in omogočili miroljubne rešitve«.

Le nekaj ur pred začetkom napadov so Združeni narodi sporočili, da ne morejo več spremljati naraščajoče število žrtev v Siriji − pred več kot mesecem so to število sicer ocenili na 5400. Po podatkih Unicefa pa je vse od začetka vstaje v Siriji pred desetimi meseci umrlo najmanj 384 otrok, večino med njimi dečkov, skoraj natanko toliko pa so jih zaprli, med njimi tudi nekaj mlajših od 14 let.

O Siriji znova v Varnostnem svetu

O razmerah v Siriji bo po napovedih še danes na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Članice tega najvišjega organa bodo predvidoma odločale o predlogu resolucije, ki jo je predložil Maroko. Varnostnemu svetu doslej zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske Sirije sicer ni uspelo formalno obsoditi.

Protesti pred sirskim veleposlaništvom v Kairu

Okoli 200 nasprotnikov sirskega predsednika je danes vdrlo na sirsko veleposlaništvo v egiptovski prestolnici Kairo, kjer so razbijala vrata in okna. Veleposlaništvo je bilo v času incidenta prazno, zato se napadalcem po robu ni postavil nihče. Protestnike so iz poslopja kmalu odstranili pripadniki varnostnih sil, ki pa niso aretirali nikogar.

Sirski veleposlanik Jusef Ahmed je že napovedal uradno pritožbo. Kot je dejal, se je nekaj podobnega zgodilo že pred tedni, a egiptovske oblasti niso ukrepale in odkrile krivcev. Kot je dodal Ahmed, tovrstna dejanja ne koristijo bratskim odnosom med Egiptom in Sirijo.