Nasipi na Hrvaškem ne popuščajo

Vrh vodnega vala bo po pričakovanjih jutri dosegel Vukovar, v nedeljo pa bo predvidoma zapustil območje Hrvaške.

Objavljeno
14. junij 2013 11.11
FLOODS-BALKANS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb, Berlin − Vodni val, ki je v zadnjih tednih poplavil obsežna območja srednje Evrope, povzročil za več milijard evrov škode in po zadnjih informacijah zahteval najmanj 24 življenj, se še naprej pomika po Hrvaški.

Kot poroča tamkajšnja televizija HRT, nasipi zaenkrat ne popuščajo. Čeprav je vodostaj rek visok, večjih poplav tako ni. Ponekod se sicer pojavljajo razlivanja prek nasipov, ki pa jih dežurne službe nemudoma sanirajo.

Po navedbah HRT je bila Donava davi pri kraju Batina visoka 776 centimetrov in je še naraščala. Ravno tako še vedno narašča pri kralju Dalj, kjer je visoka 945 centimetrov, in pri Vukovarju, kjer je visoka 706 centimetrov. Vrh vodnega vala bo sicer po pričakovanjih Vukovar dosegel jutri, v nedeljo pa bo predvidoma zapustil območje Hrvaške.

Nemčija žrtvam poplav obljublja osem milijard evrov

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj dejala, da bo Nemčija za pomoč žrtvam poplav vzpostavila sklad v vrednosti osem milijard evrov. Kot je dodala, bo polovico sredstev zagotovila zvezna vlada, polovico pa dežele. Uradna ocena škode, ki so jo v Nemčiji povzročile narasle vode, sicer še ni znana.