Naslednji krog pogajanj o iranskem jedrskem programu aprila

Pogovori o iranskem jedrskem programu so bili po oceni Ashtonove »vsebinski in uporabni«.

Objavljeno
19. marec 2014 14.53
Posodobljeno
19. marec 2014 15.05
Austria Iran Nuclear Talks
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Dunaj − Pogovori o iranskem jedrskem programu med Teheranom in mednarodno šesterico pogajalk so bili po oceni visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton »vsebinski in uporabni«, čeprav strani dogovora, pričakovano, nista dosegli. Strani se bosta znova sestali med sedmim in devetim aprilom, tako kot tokrat na Dunaju.

Kot je po srečanju pojasnila Ashtonova, ki je na pogovorih vodila delegacijo Združenih držav Amerike, Rusije, Kitajske, Britanije, Francije in Nemčije, so s Teheranom razpravljali o vrsti vprašanj, med drugim o bogatitvi urana, jedrskem reaktorju v Araku, sodelovanju na civilnem jedrskem programu in sankcijah, poroča agencija AFP.

Strani upata, da bosta do julija dosegli dogovor, ki bo v zameno za omilitev sankcij − te močno utesnjujejo iransko gospodarstvo − omejil iranske jedrske aktivnosti. Iran sicer že vseskozi zavrača obtožbe Zahoda in Izraela, češ da poskuša pod krinko civilnega jedrskega programa ustvariti orožje, in trdi, da je njegov jedrski program miroljubne narave.

Pogajalci so novembra sklenili začasni dogovor, v okviru katerega je Zahod odpravil nekatere sankcije proti Iranu, ta pa je v zameno omejil svoj jedrski program. Začasni dogovor je začel veljati 20. januarja, aktualen pa bo šest mesecev, torej do julija. Po pisanju mreže Al Džazira je bil oblikovan z namenom, da pogajalcem pridobi čas, v okviru katerega bi imeli možnost skleniti trdnejši dogovor.

Teheran je danes sicer sporočil, da bo za dosego celovitega in stalnega jedrskega dogovora potrebno vložiti več dela in časa. »Prezgodaj je, da bi se začeli oblikovati končne različice sporazuma,« je ocenil iranski pogajalec Abas Arkači.