VS ZN zahteva neodvisno preiskavo nesreče

Zasedanje varnostnega sveta: ZDA in VB sta s prstom pokazali na Rusijo, ruski predstavnik je nesrečo pripisal malomarnosti Kijeva.

Objavljeno
18. julij 2014 07.12
Posodobljeno
18. julij 2014 07.12
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Kijev − Območje na vzhodu Ukrajine, nedaleč od meje z Rusijo, kjer je včeraj iz še neznanega razloga v razbitinah končalo potniško letalo boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, na krovu katerega je bilo 298 potnikov in članov posadke, danes preiskujejo reševalci, policisti in rudarji. Na kraj nesreče je v popoldanskih urah pripotovala tudi skupina 30 strokovnjakov Organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (Ovse). Kot so pojasnili, njihova naloga ni preiskovanje vzrokov za nesrečo, ampak zavarovati območje in nadzorovati iskanje žrtev.

Na prizorišču nesreče, ki leži v bližini regionalnega glavnega mesta Doneck, približno 40 kilometrov od meje z Rusijo, še vedno iščejo žrtve. Trupla bodo najverjetneje prepeljali v bližnje mesto Harkov, kjer jih bodo identificirali. Pred tem so eno od črnih skrinjic našli reševalci, drugo pa separatisti, poroča AFP. Kdo bo črni skrinjici analiziral, še ni znano.

Veliki kosi boeinga 777 z značilnimi rdečimi, belimi in modrimi barvami družbe Malaysia Airlines, katere letalo že drugič v petih mesecih ni doseglo svoje destinacije, ležijo po okoliških poljih. Kokpit in ena od turbin ležita približno kilometer narazen, medtem ko je rep letala ob tla trčil celo deset kilometrov stran, poroča AP. Vse naokrog ležijo tudi trupla nesrečnih potnikov.

Na krovu letala je bilo po zadnjih podatkih 298 ljudi, med njimi 189 nizozemskih državljanov, 44 Malezijcev, 27 državljanov Avstralije, 12 Indonezijcev, devet britanskih državljanov, štirje Nemci, štirje Belgijci, štirje Filipinci, trije Kanadčani in državljana ZDA in Nove Zelandije.

Umrlo več kot sto strokovnjakova za boj proti aidsu

Mednarodna družba za boj proti aidsu je sporočila, da naj bi bilo na krovu strmoglavljenega letala 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco o boju proti aidsu v avstralskem Melbournu, piše STA. Nekatere strokovnjake so na poti v Avstralijo spremljali tudi družinski člani. Med potniki na letalu je bil tudi nekdanji predsednik omenjene združbe in vodilni nizozemski raziskovalec Joep Lange, pionir pri preprečevanju prenosa virusa HIV iz nosečnice na otroka. Med potniki letala je bil tudi tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Glenn Thomas, ki se je prav tako udeležil omenjene konference.

Nizozemska: Letalo je bilo sestreljeno

Vzrok nesreče še ni znan, a ker je malezijsko potniško letalo strmoglavilo ravno nad območjem, kjer že več mesecev potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, ki so v zadnjih tednih sestrelili nekaj ukrajinskih vojaških letal, se pojavljajo sumi, da je takšno usodo doživel tudi let MH17.

Nizozemski minister za pravosodje in varnost Ivo Opstelten je danes povedal, da je ta scenarij »zelo verjeten«. »Na podlagi podatkov naših varnostnih služb je izredno verjetno, da so letalo sestrelili. Zdaj je na preiskovalcih, da ugotovijo, zakaj se je nesreča zgodila,« je povedal. Dodal je še, da bo na pomoč pri preiskavi priskočila tudi skupina nizozemskih strokovnjakov. »Med preiskavo bodo iskali vzrok nesreče, pod drobnogled pa bodo vzeli tudi seznam potnikov in pot leta.«

»To je tragičen dan in tragično leto za Malezijo,« pa je na današnji novinarski konferenci dejal malezijski premier Najib Razak in napovedal takojšnjo preiskavo nesreče. Dodal je, da so na območje že poslali ekipo strokovnjakov, Kijev pa je sporočil, da bo do prizorišča nesreče vzpostavil humanitarni koridor. Z območja sicer danes prvič v več mesecih ne poročajo o spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti. Ti so namreč sporočili, da bodo preiskovalcem zagotovili varen dostop do strmoglavljenega letala.

Obama: Raketa je bila izstreljena z območja pod nadzorom separatistov

Da je bilo letalo sestreljeno, je v izjavi za javnost zatrdil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ob tem pa namignil na odgovornost upornikov. »Raketa je bila izstreljena z območja, ki ga nadzorujejo ruski separatisti,« je povedal. Dodal je sicer, da pričakava še vedno poteka in da noče prehitro sklepati zaključkov, a da je jasno, da se nasilje na vzhodu Ukrajine stopnjuje. »Vsekakor je to budnica tako za Evropo kot za svet, da se konflikt na vzhod Ukrajine zaostruje. Ne da se ga lokalizirati, ne da se ga omejiti.«

Ukrajinske oblasti so proruske separatiste že včeraj obtožile, da so letalo sestrelili − uslužbenec notranjega ministrstva Anton Geraščenko je dejal, da so letalo sestrelili z raketo zemlja-zrak −, predsednik Petro Porošenko pa je dejanje označil za terorizem in zahteval mednarodno preiskavo. Kijev trdi, da informacija o krivdi separatistov temelji na obveščevalnih podatkih. Ukrajinska obveščevalna služba SBU je namreč po lastnih navedbah prestregla telefonske pogovore proruskih separatistov, v katerih so ti menda priznali krivdo za strmoglavljenje malezijskega potniškega letala. Kot je sporočila SBU, so separatisti le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo, pri čemer so sicer domnevali, da so streljali na ukrajinsko vojaško letalo antonov an-26, piše STA.

Avtentičnosti posnetkov ni mogoče preveriti, tiskovni predstavnik separatistov iz Donecka pa je njihovo verodostojnost že zanikal. Uporniki so že včeraj odločno zavrnili tudi krivdo za strmoglavljenje letala in jo na drugi strani pripisali ukrajinski vojski. Tudi ta odgovornost zanika.

Odgovornost za tragedijo, ne pa tudi sestrelitve letala, je Ukrajini pripisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je dejal, je Kijev odgovoren za nemire na vzhodu države.

Razdeljen varnostni svet ZN

Medsebojno obtoževanje se je nadaljevalo tudi na današnjem zasedanju članic varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), ki se je začel z minuto tišine. V skupni izjavi so pozvali k temeljiti in neodvisni mednarodni preiskavi ter kaznovanju odgovornih. Sama razprava pa je znova razkrila globoka nesoglasja med vpletenimi; veleposlanika ZDA in Velike Britanije sta zatrdila, da je bilo letalo sestreljeno, pri tem pa ruski strani očitala pomoč proruskim upornikom. »To vojno lahko zaključimo. Rusija jo lahko zaključi. Rusija mora končati to vojno,« je povedala ameriška predstavnica pri ZN Samantha Power.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je na drugi strani odgovornost za strmoglavljenje pripisal uradnemu Kijevu, ki ni pravočasno zaprl zračnega prostora. »Danes je Kijev naznanil popolno zaprtje zračnega prostora. Zakaj tega ni mogel storiti prej in ne čakati, na več sto žrtev?« Ukrajinsko vojsko je znova obtožil pobijanja civilistov, ZDA pritiska na Kijev, ki je nato zgolj stopnjuje nasilje, in Zahoda neučinkovitosti.

Ukrajina zaprla zračni prostor nad vzhodom države

Več letalskih oblasti je že pred včerajšnjo nesrečo izdalo svarilo pred preleti ukrajinskega zračnega prostora, a številne letalske družbe nasveta niso upoštevale, po mnenju strokovnjakov za letalstvo predvsem za to, ker so s tem prihranile pri gorivu.

Že nekaj ur po tragediji se je to spremenilo in več letalskih družb je napovedalo, da se bodo v prihodnje izogibale nekaterim delom ukrajinskega zračnega prostora. Iz evropskega urada za nadzor zračnega prometa Eurocontrol so sicer že sinoči sporočili, da so ukrajinske oblasti po strmoglavljenju malezijskega letala zaprle zračni prostor nad regijama Doneck in Lugansk, ki bo ostal zaprt do nadaljnjega. Ruska zvezna letalska agencija pa je že suspendirala vse prelete ukrajinskega zračnega prostora.

Iz slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so sporočili, da njihova letala nad omenjenim območjem Ukrajine ne letijo. Opozorilo, da se v primeru potrebnih preletov Ukrajine izogibajo področju, ki ga regulira simferopolska območna kontrola letenja, so izdali že ob začetku nemirov, so dodali.