Nato še ne verjame Kremlju

Zavezništvo pričakuje konkreten prispevek k umirjanju razmer.

Objavljeno
25. junij 2014 21.23
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Dosedanje ravnanje Rusije še ni prepričalo Severnoatlantskega zavezništva o njeni resnični želji po zmanjšanju napetosti v ukrajinski krizi.

»Žal moram reči, da ne vidim nobenih znamenj, da Rusija izpolnjuje svoje mednarodne obveznosti,« je na zasedanju zunanjih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen. Kljub nekaj spodbudnim znamenjem (denimo priznanje predsednika Petra Porošenka in preklic parlamentarnega pooblastila za posredovanje v Ukrajini) so ministri pozvali Rusijo, naj sprejme ukrepe za blažitev napetosti na vzhodu Ukrajine: ustavi podporo separatistom in omogoči uresničitev Porošenkovega mirovnega načrta.

V Natu sicer še iščejo odgovore na nejasno vojskovanje Rusije v Ukrajini (imenujejo ga hibridno), ki ga je kot specifično uporabo sile težko opredeliti, kaj sploh je. Želje vzhodnih članic po trajni namestitvi večjih enot pri njih najbrž ne bodo izpolnjene, kvečjemu so predvideni rotiranje enot in večji manevri. V veljavi ostaja Natova odločitev o zamrznitvi vojaškega in civilnega sodelovanja z Rusijo, po drugi strani pa naj bi zagotovili Ukrajini več kot dvanajst milijonov evrov za krepitev oboroženih sil.