Nato se Pakistanu opravičuje zaradi »tragičnega in nenamernega incidenta«

V večjih mestih v Pakistanu so potekale protiameriške demonstracije.

Objavljeno
27. november 2011 16.43
Posodobljeno
27. november 2011 16.43
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Islamabad/Washington - Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har je v telefonskem pogovoru z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton danes izrazila »globoko jezo« zaradi sobotnega helikopterskega napada zveze Nato v Afganistanu na pakistansko obmejno enoto, pri čemer je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Harova je v pogovoru s Clintonovo poudarila, da so napadi, kot je bil sobotni napad na pakistansko vojaško enoto, »popolnoma nesprejemljivi» in da kršijo mednarodno pravo ter pakistansko suverenost. Pakistanska ministrica je Clintonovo tudi seznanila z odločitvijo pristojnega vladnega odbora za obrambo, ki je ukazal zaprtje vseh oskrbovalnih poti za sile Isaf v Afganistanu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Clintonova je po navedbah pakistanskega zunanjega ministrstva v pogovoru izrazila sožalje za umrlimi vojaki in zagotovila, da si želi vlada ZDA skupaj s Pakistanom razrešiti nastale težave.

V zvezi z incidentom se je danes oglasil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je pakistanskemu premieru Jusufu Razi Gilaniju izrazil obžalovanje zaradi »tragičnega in nenamernega incidenta«.

V Pakistanu demonstracije

Medtem pa so v večjih mestih v Pakistanu danes potekale protiameriške demonstracije, ki so jih organizirale pakistanska opozicija in islamistične skupine.

V Karačiju je več kot 700 ljudi protestiralo pred ameriškim konzulatom in vzklikalo protiameriška gesla. V Multanu v osrednjem Pakistanu pa je več kot 300 protestnikov na ulicah zažigalo ameriške zastave. Predstavnik opozicije Džaved Islami je v svojem govoru protestnikom dejal, da od vlade zahtevajo prekinitev zavezništva z ZDA in končanje sodelovanja v »vojni proti terorizmu«, še piše STA.